Kyssende mænd med regnbueflag har kapret højrefløjs-hashtag: Vi er #proudboys

Den højreekstremistiske gruppering Proud Boys' navn og hashtag er overtaget.

(Illustration: Michael Dorbec)

Da engelske Matt Dechaine for to dage siden delte et billede med sin kæreste på Twitter, var det et stille forsøg på at ændre verden.

- Her er mig og min mand. Sammen i 20 år og gift i 3. Begge meget stolte drenge (proud boys, red), skrev han under et billede af de to mænd i bryllupsjakkesæt.

Dermed deltog han i en global politisk manifestation, der på kort tid har indtaget nettet og kapret hashtagget fra den amerikanske højre-ekstremistiske gruppe Proud Boys, der mest består af nationalistiske mænd med automatvåben og camouflagetøj.

Den højreekstremistiske gruppering Proud Boys blev smidt ud fra Twitter i 2018. Nu bruger de officielt det konservative sociale medie Parler. (Foto: Jim Urquhart © Scanpix)

Det kaprede hashtag er også nået til Danmark, hvor det bliver brugt flittigt. Tidligere i dag delte den danske politiker Uffe Elbæk et twitter-opslag og skrev selv:

- Hvis I har brug for en perfekt start på dagen, så tjek lige hashtagget #ProudBoys ud. Kærlighed og humor slår fascisme.

Han er langt fra den eneste, der lige nu bruger det specifikke hashtag som våben i en politisk kamp.

Man kan nemlig gennem #proudboys finde rigtig mange aktivistiske opslag på Twitter med regnbueflag og kyssende mænd.

- Det er et stærkt budskab til Proud Boys og andre på den yderste højrefløj - som ikke synes, at homoseksuelle skal have de samme rettigheder som heteroseksuelle - om at det er okay, at mænd kysser, siger Astrid Haug, digital rådgiver og ekspert i sociale medier.

Ifølge Astrid Haug kan man kalde tendensen med hashtagget på twitter en slags online aktivisme, som også skyldes den verdensomspændende virus-situation.

- Det er en moderne og fredelig form for aktivisme. Det er også en reaktion på, at man lige nu ikke kan kan gøre ret meget fysisk. Inden corona ville man sandsynligvis demonstrere, men det kan man ikke nu, siger hun.

Et tweet blev til mange

Den højreekstremistiske gruppering Proud Boys kom i fokus, da den amerikanske præsident Donald Trump natten til onsdag i sidste uge henvendte sig direkte til dem i tv-debatten mellem ham og præsidentkandidaten Joe Biden.

- Hold jer klar, lød beskeden fra Trump.

Men det fokus tog en radikal drejning, da skuespilleren George Takei lavede et drillende tweet, hvori han bad, homoseksuelle mænd om at "gøre meget homoseksuelle ting" i opslag på sociale medier og bruge hashtagget #proudboys.

- Han har en positiv tone, og i stedet for at sprede had som Proud Boys, spreder han kærlighed og positivitet, siger Astrid Haug.

George Takeis tweet havde en meget stor effekt. Rigtig mange både homoseksuelle og ikke- homoseksuelle i hele verden begyndte at dele kærlige opslag i den højreekstremistiske grupperings navn.

Til det amerikanske medie CNN udtaler formanden i Proud Boys, Enrique Tarrio, at de i grupperingen ikke er homofobiske.

- Vi er ligeglade med, hvem folk går i seng med. Folk tror, at det generer os. Dét gør det ikke, siger han men tilføjer, at han betragter tendensen med at bruge hashtagget som et forsøg på at "drukne deres stemme".

- Når du forsøger at drukne andre folks meninger, så synes jeg ikke, at der er noget progressivt ved det, siger Enrique Tarrio.

Selvom den her slags online aktivisme ifølge Astrid Haug nok ikke vil påvirke det amerikanske præsidentvalg direkte, er den stadig vigtig og har betydning i valgkampen.

- Det overbeviser nok ikke nogen om at stemme på den modsatte fløj, men det er med til at tydeliggøre polariseringen, siger hun og fortsætter:

- Man skal ikke glemme, at homoseksuelles rettigheder ikke er en given ting og slet ikke i USA.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk