Labour afviser Boris Johnsons plan om valg

Oppositionspartiet vil først sikre sig, at briterne ikke forlader EU uden aftale.

Labours leder, Jeremy Corbyn, var i dag i infight med premierminister Boris Johnson i Underhuset. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Storbritanniens store oppositionsparti, Labour, går normalt ikke af vejen for at kræve den konservative regerings afgang og forlange valg i utide.

Alligevel tyder alt på, at partiet vil stemme nej, når regeringen senere i dag ventes at bede det britiske underhus om at godkende, at der holdes valg i næste måned.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har sagt, at han vil udskrive nyvalg, hvis underhuset senere i aften som ventet vedtager en lov, der blokerer muligheden for, at Storbritannien forlader EU uden en skilsmisseaftale 31. oktober - det, man kalder "no-deal brexit".

Johnson har brug for et flertal på to tredjedele i Underhuset for at få sit ønske om et valg igennem, og det ser mere end svært ud netop nu.

Frygter snyd

Labours finanspolitiske chef, John McDonnell, siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at partiet først vil sikre sig, at no-deal brexit ikke længere er en mulighed, før man kan bakke op om et valg.

McDonnell forklarer, at man frygter, at Boris Johnson vil bruge valgudskrivelsen til at snyde parlamentet og gennemføre et no-deal brexit.

Labours leder, Jeremy Corbyn, har tidligere udtrykt sig en smule uklart om partiets holdning til et nyvalg.

I dag siger en talsmand for Corbyn, at man forsøger at finde en mekanisme, som på en og samme tid kan sikre tre ting: At der bliver valg, at man forhindrer no-deal brexit, og at regeringen ikke ændrer datoen for valget, så no-deal brexit pludseligt bliver uundgåeligt.