Labour har fundet Corbyns afløser

Advokaten Keir Starmer er det britiske arbejderparti Labours nye leder.

(ARKIV) Keir Starmer har netop vundet lederposten i Labour. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)

Det britiske Labour-parti har præsenteret sin nye leder.

Det er den 57-årige advokat Sir Keir Starmer, der skal forsøge at få partiet på rette køl og i stand til at kunne slå den konservative Boris Johnson, næste gang Storbritannien skal til valg.

Den tidligere Labour-formand, Jeremy Corbyn, tabte i december valget og bekendtgjorde i den forbindelse, at han ville trække sig.

Siden da har partiet arbejdet på at finde en ny leder, og da man på grund af coronavirusudbruddet ikke kunne holde en kongres i dag, er resultatet af valget netop blevet offentliggjort online.

Keir Starmer siger i en videohilsen, at det er en "ære og et privilegium" at blive valgt, og han håber, at Labour igen kan vinde regeringsmagten.

- Jeg vil føre dette store parti ind i en ny æra med tillid og håb, så når tiden kommer, kan vi tjene vores land igen - i regering, siger Starmer videre.

Labour-partiet har under Corbyn fået kritik for at tolerere antisemitisme. Ni medlemmer forlod således Labour i starten af 2019 på grund af interne stridigheder om antisemitisme.

Samtidig efterforsker britisk politi anklager om antisemitiske hadforbrydelser i Labour.

Det er den nye leder bevist om, og han beder om undskyldning for "pletten" af antisemitisme, der har plaget Labour i de senere år. Han lover at "rive denne gift op med dens rødder" og siger, at hans succes skal bedømmes på, om tidligere jødiske medlemmer vender tilbage til Labour.

Keir Starmer slog Rebecca Long-Bailey - en af Jeremy Corbyns allierede - og Lisa Nandy i kampen om formandsposten.

  • Sir Keir Starmer: 275.780 stemmer (56.2 procent)

  • Rebecca Long-Bailey: 135.218 stemmer (27.6 procent)

  • Lisa Nandy: 79.597 stemmer (16.2 procent).

'Afgørende rolle' i brexit-forhandlinger

DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen, siger, at Labour får en mand med erfaring på lederposten.

- Men han er også en person, der vil drive Labour længere ind mod midten, end Jeremy Corbyn gjorde. Hans opgave er nu at danne opposition på et meget vanskeligt og udfordrende tidspunkt, siger Kim Bildsøe Lassen.

Keir Starmer beskriver sig som socialist, men ikke en "Corbynite" - altså en Jeremy Corbyn-klon. Ifølge Starmers hjemmeside lover han at opretholde nøglepolitikker fra Corbyn-tiden, såsom at nationalisere jernbanen og ophæve anti-fagforeningstiltag.

Som advokat er han mangeårig anklager hos 'Crown Prosecution Service', før han trådte ind i politik. Han har siddet med ved beslutningsbordet i Labourledelsen i mere end tre år og var blandt andet ansvarlig for partiets Brexit-politik.

Lige nu overskygger coronakrisen Storbritanniens forhandlinger med EU, men til efteråret genoptages brexit-forhandlingerne.

- Så fortsætter brexit-dramaet, og Keir Starmer kommer til at stille en masse kritiske spørgsmål og spille en afgørende rolle.

Angela Rayner, der hidtil har fungeret som skyggeminister på uddannelsesområdet, er udpeget som næstformand i partiet.