Labour holder fast i ultimatum: Nægter at mødes med Theresa May

Samtidig nægter den britiske premierminister at udelukke, at hendes land kan forlade EU uden en aftale.

Labour-leder Jeremy Corbyn vil ikke troppe op hos Theresa May, før hun afviser muligheden for et hårdt brexit. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)

Knap havde den britiske premierminister, Theresa May, inviteret oppositionspolitikere til at diskutere den fremtidige brexit-kurs med hende i aftes, før hun blev mødt af et ultimatum.

Det kom fra Labour-lederen Jeremy Corbyn, der gjorde det klart, at han ikke vil sætte sig ved forhandlingsbordet, før premierministeren garanterer, at det ikke er en mulighed, at man forlader EU uden en aftale.

Så mens ledere af fire af de mindre oppositionspartier samt det nordirske støtteparti, DUP, i dag har troppet op hos premierministeren i Downing Street, har Jeremy Corbyn holdt sig væk.

Oppositionslederen har tilmed opfordret sine fæller til at afstå fra samtaler med regeringen, indtil no-deal er fjernet fra bordet.

Det fremgår af et brev fra Corbyn, som Sky News er kommet i besiddelse af.

May: Jeg er skuffet

Her til aften har Theresa May svaret sin modpart hos Labour i et brev, som The Guardian bringer.

- Jeg er skuffet over, at du ikke har taget imod mit tilbud om et møde for at se, om vi kan finde en vej frem i forhold til brexit, skriver premierministeren til Jeremy Corbyn.

I brevet kalder hun Corbyns ultimatum for "en umulig betingelse", fordi det ifølge May ikke er inden for regeringens magt at kunne garantere en aftale.

Hun skriver efterfølgende, at et no-deal scenarie kan undgås på to måder: Enten stemmer man for en brexit-aftale, eller også ignorerer man resultatet fra folkeafstemningen og bliver i EU.

Det sidstnævnte ville være forkert, skriver May.

- Du har altid troet på vigtigheden af dialog i politik. Mener du virkelig, udover selv at nægte at mødes til forhandlinger, at det er rigtigt at bede dine medlemmer af parlamentet om ikke at finde en løsning med regeringen?, spørger hun.

- Min dør forbliver åben til et møde uden forhåndsbetingelser, lyder det fra premierministeren.

Nu skal regeringen lytte

Trods opfordringen fra Jeremy Corbyn har de to Labour-parlamentarikere Hilary Benn og Yvette Cooper i dag deltaget i samtaler på tværs af partierne, beretter The Guardian.

Efterfølgende kom Hilary Benn dog med en lignende udmelding som den fra hendes partileder.

- Regeringen skal udelukke no deal. Det er det første skridt, lyder meldingen fra Hilary Benn, mens Yvette Cooper opfordrer premierministeren til at lytte efter mere end to års solokurs i forhold til brexit.

- Den vigtigste ting nu er, at regeringen faktisk lytter og ikke tror, at et nederlag, der var så enormt, bare kan afvises, siger Yvette Cooper med henvisning til Mays ydmygende nederlag i tirsdags.

Her blev premierministerens forslag til en skilsmisseaftale med EU nedstemt med en margin på 230 stemmer.

Mens Jeremy Corbyn holder sig fra forhandlingsbordet, har Theresa Mays nordirske støtteparti, DUP, i dag været forbi Downing Street for at deltage i brexit-samtaler med Theresa May.

Hun er i "lyttetilstand", lyder meldingen fra partiets næstformand, Nigel Dodds.

Facebook
Twitter