Labour lover briterne gratis bredbånd, børnepasning og busbilletter

Det britiske arbejderpartis valgløfter møder meget forskellige reaktioner i den britiske presse.

Labour-leder Jeremy Corbyn lover briterne en masse goder samt ekstra skat til de rigeste. (Foto: Phil noble © Scanpix)

"Plyndring af jeres tegnebøger". "Skatteblitz mod middelklassen". "På jeres side".

Det store britiske arbejderparti, Labour, offentliggjorde i går partiets nye manifest, og det har affødt vidt forskellige reaktioner i den britiske presse.

Partiets politiske program, der altså er udgivet tre uger før det britiske parlamentsvalg, har stjålet overskifter på forsiderne af de fleste store britiske aviser her til morgen.

Forslagene fra partiet vækker ikke ligefrem begejstring hos den konservative tabloide avis Daily Mail, der kalder manifestet fra Jeremy Corbyns parti for "skatterøveri" og omtaler det som "det mest venstreorienterede udspil nogensinde".

- Corbyn erklærer krig mod ægteskab, arv og erhvervsliv, lyder det på avisens forside.

Lignende kritik finder man også hos den ligeledes konservative avis Daily Express, der taler om en "plyndring af jeres tegnebøger".

Centrum-venstre avisen The Guardian kalder udspillet for Labours mest radikale manifest i årtier, mens der er en positiv udmelding fra det mere venstreorienterede Daily Mirror, der skriver, at Labour er på læsernes side.

Manifestet, der har affødt de mange reaktioner, indbefatter blandt andet en stor pose penge til offentligt ansatte samt planer om at nationalisere jernbanerne og give briterne gratis bredbånd.

I det følgende får du et overblik over partiets vidtrækkende mål for et rødt Storbritannien.

Gratis bredbånd og busbilletter

Labour vil nationalisere dele af BT for at sørge for, at alle briter kan få gratis bredbånd. (Foto: Simon Dawson © Scanpix)

Et af de centrale elementer i Labours manifest er planerne om at nationalisere en række store arbejdspladser. Herunder postvæsnet, vandsektoren, jernbanerne og bredbåndsdelen af teleudbyderen BT.

Privatiseringsplanerne, som BBC's erhvervsredaktør kalder "de mest radikale" i årtier, indbefatter blandt andet at overtage dele af BT for at sikre, at alle borgere i Storbritannien har adgang til gratis bredbånd via fibernet inden år 2030.

Det er ikke alle, der er lige imponeret over planerne.

Labour mener, at bredbåndplanerne vil koste omkring 20 milliarder pund (174 milliarder kroner), men kritikere siger, at tallet kan nå op på 100 milliarder (871 milliarder kroner).

Derudover lover partiet at vække liv i 3.000 døde busruter og sørge for gratis bustransport til personer under 25 år. Det fremgår ikke af manifestet, hvor mange penge dette valgløfte vil koste at føre ud i livet.

Ny brexit-plan og flere penge til hospitalerne

Labour lover bedre løn for blandt andet sygeplejersker og milliarder ekstra til det britiske sundhedssystem. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

Spørgsmålet om brexit og det britiske sundhedssystem, NHS, er de to helt store emner ved det kommende britiske valg.

Hvis arbejderpartiet får magten, vil de "give vælgerne det sidste ord" i forhold til brexit. Corbyn og co. vil forhandle en ny brexit-aftale hjem med EU og så sende den til folkeafstemning. Her kan briterne enten sige ja til aftalen eller forblive i EU.

Jeremy Corbyn nægter stadig at sige, hvilken af de to ting han er tilhænger af.

Derudover lover partiet at øge sundhedsbudgetterne med 4,3 procent og slå bak i forhold til privatiseringen af sundhedssektoren. Partiet lover også 27 millioner flere lægekonsultationer om året samt gratis årlige tandlægebesøg.

De offentligt ansatte skal belønnes for deres hårde arbejde med en indledende lønstigning på fem procent, lyder det endvidere.

Grøn revolution

Corbyns parti lover at bruge milliarder på vindmøller til lands og til vands. (Foto: Fabian Bimmer © Scanpix)

Storbritannien var stedet, hvor den industrielle revolution i det 18. århundrede bragte dampmaskiner og industriel storproduktion til verden.

Nu er det på tide, at Storbritannien gennemfører en grøn industriel revolution, lyder det fra Labour. Partiet lover blandt andet, at fødevareproduktionen i landet skal være CO2-neutral i 2040.

Målet er også at gøre energisektoren CO2-neutral i løbet af 2030'erne. Det skal hjælpes på vej af blandt andet 7.000 nye havvindmøller, og solpaneler der skal dække et areal svarende til 22.000 fodboldbaner.

Derudover vil partiet afsætte 250 milliarder pund (2,18 billioner kroner) til en fond, der de næste 10 år skal sikre en grøn omstilling.

Det vil afføde en million klimajob, mener Labour, der siger, at 450.000 af dem vil komme fra arbejdet med at gøre boliger mere energivenlige.

Der er en lang række valgløfter i de 107 sider lange manifest. Labour lover blandt andet:

  • At hæve mindstelønnen fra 72 kroner til 87 kroner i timen.

  • "Gratis uddannelse for alle gennem hele livet". Herunder gratis adgang til universiteter.

  • Flere end en million nye almene boliger inden for et årti.

  • At hæve selskabsskatterne fra 19 til 26 procent og sørge for, at techgiganter betaler skat i Storbritannien.

  • At hæve skatterne for borgere, der tjener mere end 697.000 kroner årligt.

  • 30 timers gratis børnehavepasning om ugen for alle 2, 3 og 4-årige børn inden for de næste fem år.

Labour får mulighed for at sælge deres planer senere i aften, hvor der er tv-debat mellem de fire største partier: De Konservative, SNP, Labour og Liberaldemokraterne.

Af dem er det kun de to sidstnævnte, der har offentliggjort deres politiske manifest indtil videre.