Labour trodser socialdemokratisk krise i Europa

Det britiske Labour-parti holder partikongres med en fremgang, som er lidt af et særsyn.

Det britiske arbejderparti Labour oplever i øjeblikket en succes, som er sjældent set blandt socialdemokratiske partier i Europa i disse år.

Over 13.000 Labour-medlemmer har meldt deres ankomst til dette års partikongres, og partiet har været nødsaget til at afvise flere hundrede.

Det er et godt billede på den medvind, som partileder Jeremy Corbyn har mærket, siden hans konservative modstander og britiske premierminister Theresa May udskrev valg i foråret og gik kraftigt tilbage.

Nedtur i 2017

2017 har ellers budt på en række nedture for europæiske socialdemokrater.

I marts gik det hollandske socialdemokrati tilbage med 19 procentpoint. De franske socialister gik 22 procentpoint tilbage i den første runde af det franske parlamentsvalg i juni. I september mistede Arbejderpartiet i Norge 3,5 procentpoint, og denne weekend tabte tyske SPD over 5 procent af deres stemmer.

Den meget klare britiske undtagelse blev skabt i juni, hvor Jeremy Corbyn og Labour gik frem med næsten 10 procentpoint.

I langt størstedelen af meningsmålingerne siden valget i juni har Labour ligget over det konservative parti med et par procent.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk