Labour-udfordrer holder fast i løfte om ny EU-afstemning

Hvis Owen Smith vinder Labour-lederskabet over Jeremy Corbyn, vil han tilbyde en ny EU-afstemning, siger han.

Det betyder en ny folkeafstemning eller et parlamentsvalg, når betingelserne er klare, siger Owen Smith. (Foto: © Leon Neal, Scanpix)

Labour-politiker Owen Smith, som onsdag meddelte, at han vil udfordre Jeremy Corbyn som leder af det britiske arbejderparti, vil tilbyde en ny folkeafstemning om det britiske EU-exit eller et nyvalg, hvis han vinder formandsposten.

Det skal i så fald først ske, når forhandlingerne med EU om det britiske exit er overstået, og Storbritanniens vilkår dermed er afklaret.

Det siger han til The Guardian.

Ifølge det 46-årige tidligere medlem af Labours skyggekabinet står det klart, at den britiske befolkning ønsker adgang til både det indre marked samt kontrol med indvandringen.

Men, understreger han, befolkningen har også krav på at kende den endelige aftale, før de tager stilling.

- Og så skal vi give dem en chance til. Det betyder en ny folkeafstemning eller et parlamentsvalg, når betingelserne er klare. Det bør en Labour-regering forpligte sig til, siger han til The Guardian.

Owen Smith mener, at en masse mennesker, som stemte for at forlade EU, blev vildledt under brexitdebatten.

- Et stort flertal af Labour-medlemmerne og Labours parlamentsmedlemmer har opført sig, som om de sad på bagsædet af en bil med kurs mod en skrænt. En eller anden bliver nødt til at fravriste rattet den, som skaber problemet, siger han.

/ritzau/