Labour varsler opgør med de rigeste briter

Arbejderpartiets udmelding kommer forud for valgets første tv-debat i aften.

Labours finansordfører, John McDonnell, gør det klart, at arbejderpartiet er klar til at gå efter de rige for at få et mere lige samfund. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)

Det store britiske arbejderparti, Labour, er klar til at tage kampen op mod Storbritanniens milliardærer og store virksomheder.

Partiets finansordfører, John McDonnell, kritiserer i dag forskellen på rig og fattig i Storbritannien, hvor der er fuld gang i valgkampen op til parlamentsvalget 12. december.

Ved en tale i London tidligere på dagen pegede McDonnell på "det obskøne" ved de britiske milliardærers enorme velstand.

En nyuddannet sygeplejerske ville skulle vente 50.000 år på at blive milliardær, lyder det fra McDonnell ifølge Daily Mail.

- Ingen har brug for eller fortjener så mange penge, siger finansordføreren, der beskylder sine modstandere i Det Konservative Parti for at give de britiske milliardærer både indflydelse og skatterabatter.

Ifølge Labour har De Konservative modtaget mere end 400 millioner kroner i donationer fra milliardærer siden 2005.

I fremtiden skal der være et loft over topbossernes løn, hvis de vil gøre sig håb om at byde på kontrakter i det offentlige, lyder det fra McDonnell.

På vej mod første debat

Dagens udmeldinger fra Labour kommer, efter partiet i sidste uge talte for at nationalisere store dele af telegiganten BT og lovede gratis bredbånd til alle briter, trods advarsler om at det kan koste op mod 100 milliarder pund.

Boris Johnson var ligeledes hurtig til at stemple planen som kugleskør. Han får rig mulighed for at uddybe sin skepsis senere i aften.

Her møder Johnson nemlig Labour-leder Jeremy Corbyn i en direkte tv-debat på den britiske tv-station ITV.

Ifølge Politico er det første gang i britisk historie, at der er en en-mod-en debat mellem partilederne på direkte tv.

Johnson har tyvstartet på aftenens debat ved på forhånd at sende et brev til Corbyn med spørgsmål om, hvad han vil støtte ved en eventuel ny afstemning om brexit.

Hvis Labour vinder valget, vil partiet genforhandle skilsmisseaftalen med EU og sende den til folkeafstemning. Men det er uklart, om Jeremy Corbyn personligt ønsker at blive i EU eller ej. Den beslutning vil vi overlade til det britiske folk, siger han.

Vrede over debat

Aftenens debat er langt fra ukontroversiel. Der har faktisk været en retssag som optakt til den.

Oppositionspartierne Liberaldemokraterne og Det Skotske Nationalparti, SNP, har nemlig været så utilfredse med deres manglende invitation, at de har bedt den britiske landsret om at kigge nærmere på sagen.

De to partier mener, at det er uretfærdigt for dem og for vælgerne - såvel som decideret ulovligt - at tv-kanalen ITV har valgt kun at invitere lederne af de to største partier.

Men det er ikke et spørgsmål for retssystemet at tage stilling til, lød vurderingen fra landsretten i går, skriver Politico.

SNP's manglende deltagelse er "diskriminerende over for de skotske vælgere", lyder det fra Ian Blackford, leder af SNP's gruppe i det britiske parlament.

Hos Liberaldemokraterne lyder meldingen, at de er det eneste parti, der kæmper for at forhindre brexit, og derfor bør Corbyn og Johnson ikke have muligheden for at forbigå det vigtige emne.

Aftenens debat går i gang klokken 21.

FacebookTwitter