Lægemidlet Remdesivir er klar til at blive taget i brug på amerikanske patienter.
Det skriver den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, i et brev.
Hastegodkendelsen af lægemidlet betyder, at medicinalproducenten Gilead må omdele Remdesivir til behandling af coronavirus.
Ifølge FDA tillader godkendelsen dog kun, at lægemidlet må tages i brug i nødstilfælde. Det vil sige i situationer, hvor der ikke er andre behandlingsmuligheder. Dermed er der ikke tale om en godkendelse til almindelig behandling af sygdommen.
Det er selskabet Gilead Sciences, der har udviklet Remdesivir.
Tidligere på ugen kom det frem, at præsident Trump ønskede en hurtig godkendelse af lægemidlet.
Lægemidlet har vist lovende resultater i et internationalt forsøg, hvor også danske patienter er med. De tidlige resultater viser, at patienter, der fik Remdesivir, i gennemsnit kommer sig over deres Covid-19-symptomer efter 11 dage, mens de, der fik placebo, kom sig efter 15 dage.
Resultaterne peger også på en lavere dødelighed blandt smittede, der har fået en indsprøjtning med Remdisivir.
Ifølge vicepræsident Mike Pence vil de første amerikanske hospitaler få mulighed for at tage det i brug fra på mandag, skriver Reuters.
Ikke godkendt i Danmark
I Danmark er lægemidlet på nuværende tidspunkt ikke godkendt til behandling af coronapatienter.
Og der skal mere til, før det bliver det. Sådan lød meldingen i går fra Nikolai Brun, der er medicinsk chef i Lægemiddelstyrelsen, som står for at godkende præparatet, før det kan bruges på danske patienter.
- De data, vi har set indtil nu, er overhovedet ikke nok til, at vi kan drage en konklusion. Vi har set nogle få sparsomme effektdata, og vi har ingenting hørt om bivirkninger. Jeg har endnu ikke set et lægemiddel, der ikke har bivirkninger, så vi er nødt til at vente og se, hvad det fulde datasæt viser, siger han.
Næste skridt i forhold til en dansk godkendelse bliver ifølge Nikolai Brun, at selskabet Gilead sender en ansøgning til Lægemiddelstyrelsen og det Europæiske Lægemiddelagentur EMA, der tager stilling til, hvorvidt det pågældende præparat er sikkert og godt nok til at markedsføre.