Lægemiddelstyrelsen om britisk vaccine-advarsel: Alvorlige allergiske reaktioner er ekstremt sjældne

Briter, der tidligere har haft voldsomme allergiske reaktioner, advares mod vaccine.

En sygeplejerske på universitetshospitalet i Coventry holder en dosis af vaccinen fra Pfizer og Biontech, som briterne er begyndt at anvende. (Foto: © pool, Scanpix)

Folk, der tidligere har oplevet voldsomme allergiske reaktioner, bør lige nu ikke få den nye coronavaccine, der er ved at blive udrullet i Storbritannien.

Sådan lyder det i en advarsel fra de britske sundhedsmyndigheder. Advarslen kommer, efter at to ansatte i sundhedsvæsenet, der blev vaccineret i går, reagerede negativt på vaccinen, skriver The Guardian.

- Som det er almindeligt ved nye vacciner, anbefaler Lægemiddelstyrelsen ud fra et forsigtighedspricip, at personer med tidligere voldsomme allergiske reaktioner ikke får denne vaccine, efter at to med sådan en forhistorie reagerede negativt i går, siger Stephen Powis, der er chef for den britiske sundhedsstyrelse, NHS.

Han tilføjer, at begge personer er i bedring.

Ifølge de britiske myndigheder hørte de to personers reaktioner til den milde kategori, hvor symptomerne kan være svimmelhed, udslæt eller hævelser. Alligevel har man besluttet at holde igen med at vaccinere personer, der tidligere har haft så alvorlige allergiske anfald, at de rådes til at gå med en epi-pen, som bruges til at give et skud adrenalin i tilfælde af den slags anfald.

Forsigtighedsprincip

Herhjemme betegner medicinchef i Lægemiddelstyrelsen, Nikolai Brun, den britiske beslutning som "standardprocedure".

- Man anvender et forsigtighedsprincip, når man ser en situation som den i Storbritannien. Det vil sige, at man indsamler oplysninger og undersøger, om der er en sammenhæng mellem de konstaterede allergiske reaktioner og den vaccine, de har fået, siger Nikolai Brun.

Ingen data tyder på et problem

I Storbritannien er man med en prøvegodkendelse begyndt at anvende vaccinen fra Pfizer og Biontech. Den danske Lægemiddelstyrelse er i øjeblikket - i samarbejde med Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA - i gang med at undersøge data fra vaccinekandidaterne fra Biontech/Pfizer og Moderna, der har søgt om godkendelse.

- Og der vil jeg understrege, at vi endnu ikke har set data, som indikerer, at der et er problem med alvorlige allergiske reaktioner blandt forsøgspersonerne, siger Nikolai Brun fra Lægemiddelstyrelsen.

- Generelt er det ekstremt sjældent, at vi ser alvorlige allergiske reaktioner i forbindelse med vacciner. Vi anslår, at det er i størrelsesordenen en ud af 100.000 eller endnu mere sjældent, siger han.

Også Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, modtager nyheden fra Storbritannien med sindsro.

- Man skal også huske, at vaccinen i England er under en nødgodkendelse. Det gør, at man måske er ekstra påpasselig med at monitorere folk, siger han.

Milde reaktioner

Reaktioner på en vaccine er ganske normalt, da vaccinen aktiverer kroppens immunforsvar.

- Det er et spektrum, hvor den helt alvorlige reaktion er, at kroppen går i en form for choktilstand, men det er heldigvis ikke det, der er sket i de to tilfælde i England, siger Søren Riis Paludan.

Video: Sådan så det ud, da den 90-årige Margaret Keenan som den første brite fik coronavaccinen.

Hvordan de to briters reaktion har været er endnu ikke kendt, udover at det var milde reaktioner.

- Det kan være, at man er blevet meget svimmel. Det kan være, at man har fået nogle kraftige udslæt, og der kan også have været et lille blodtryksfald, vurderer Søren Riis Paludan.

Langt de fleste danske allergikere bør dog ikke være nervøse for at tage en kommende godkendt vaccine, mener han.

- For langt de fleste skal man tage den som enhver anden vaccine, og jeg ville ikke selv overhovedet være bekymret i forhold til den information, der er kommet om to personer, siger virologen.

'Tag en snak med lægen'

Hos patientforeningen Astma-Allergi Danmark ser vicedirektør Anne Holm Hansen da også frem til en kommende vaccinegodkendelse.

- Blandt vores medlemmer er der rigtigt mange udsatte med kroniske sygdomme, som ikke har brug for at få corona, så det (en evt. risiko, red.) er en opvejning i forhold til alt det gode, en vaccine medfører, siger Anne Holm Hansen.

Hun forventer, at langt de fleste danskere med astma eller allergi med tryghed ville kunne tage en godkendt vaccine.

- Vi vil da opfordre dem til at tage en snak med deres læge om, hvad der er det bedste for dem, og for langt de fleste vil det da være absolut det bedste at få vaccinationen. Det er jeg helt sikker på, siger vicedirektøren i Astma-Allergi Danmark.

Samme besked kommer fra Lægemiddelstyrelsen.

- Allergikere skal altid snakke med deres læge, inden de bliver vaccineret, siger Nikolai Brun.

- Så skal man informere om, hvad det er, man er allergisk overfor, sådan at man kan tage højde for, om der er nogen af de indholdsstoffer i en vaccine, som man kunne være allergisk overfor, siger han.

Så langt de fleste danske allergikere vil kunne få en kommende vaccine?

- Det vil jeg tro, for de alvorlige allergiske reaktioner er som sagt sjældne. Vi har endnu ikke set data, som indikerer, at der er et problem med alvorlige allergiske reaktioner i de forsøg, hvor der er indsendt data indtil nu, siger medicinchef Nikolai Brun fra Lægemiddelstyrelsen.

Grafik: Sådan vil en kommende vaccine blive rullet ud i Danmark.