Tema Krigen i Syrien

Lægen der behandlede syrisk dreng: Der er tusindvis af historier som hans

Det er ikke logisk, at luftangreb dræber og sårer uskyldige civile, mens verden forbliver tavs, siger syrisk læge, der behandlede fem-årige Omran Daqneesh.

Omran Daqneesh blev reddet ud af en bygning i det oprørskontrollerede Qaterji-kvarter i Aleppo i Syrien efter et luftangreb. (Foto: Benjamin Wenz © Scanpix)

For mange er det forfærdende at se billedet af fem-årige Omran Daqneesh, der sidder helt forstenet i ambulancen med støvet tøj og blod i ansigtet, efter at han har overlevet et luftangreb i den syriske by Aleppo.

For Mohammad, der er kirurg i byen, er det hverdag og endnu en tragisk situation med et såret barn, der bliver bragt til det hospital, hvor han arbejder.

Han behandlede Omran og fortæller til ABC News, at drengen blot er ét barn ud af mange, der dagligt bliver såret eller dræbt af et luftangreb i Syriens største by.

- Mange børn bliver dræbt i denne krig, når boligkvarterer er under angreb, og de er hjemme eller leger på gaden, siger Mohammad til ABC News, der ifølge mediet ikke ønsker at få oplyst sit efternavn af sikkerhedsmæssige årsager.

Hver dag bliver børn såret i krigen

Den syriske dreng er på kort tid blevet et symbol på konflikten i Syrien, efter historien om drengen er blevet fortalt i medier verden over, og billeder og video af drengen er blevet delt tusindvis af gange på de sociale medier.

Mohammad fortæller, at der alene onsdag var 12 andre børn, der blev såret af luftangreb i Aleppo.

Ifølge ham kommer der dagligt tre til seks sårede børn ind på hans hospital.

- Der er hundreder og tusinder af historier som Omrans. Han var heldig. Andre børn er døde eller er blevet lammet, og deres historier er ikke nået ud til omverdenen, siger han.

Det samme fortæller journalist Mustafa al-Sarout, der filmede videoen af drengen.

- Der er børn, der bliver bombet hver dag. Det er ikke et særligt tilfælde. Dette er en daglig kendsgerning af den syriske regering og russernes luftangreb. De skiftes til at bombe civile i Aleppo. Dette barn er repræsentant for millioner af børn i Syrien, siger han til The Guardian.

Udskrevet efter få timer

Da Omran Daqneesh kom ind på hospitalet og skulle behandles af Mohammad, kunne han ingenting huske fra angrebet.

Der er hundreder og tusinder af historier som Omrans. Han var heldig. Andre børn er døde eller lammet og deres historier nåede ikke ud til omverdenen

mohammad, kirurg i aleppo

- Omran var bange og omtumlet på samme tid. Han græd ikke på noget tidspunkt og var helt i chok. Det virkede som om, han havde sovet, da det skete, siger Mohammad til ABC News.

Drengen blev udskrevet fra hospitalet efter to timer og havde kun et mindre sår, der skulle sys.

- Han var meget heldig, fortæller Mohammad.

Ifølge den syriske læge bør børn ikke være i nærheden af krig.

- Som læger er vores hjerter fulde af medfølelse, når vi ser sårede børn. Børn er uskyldige og bør være langt væk fra alt, der er relateret til krig, siger han til ABC News og fortæller, at det gør situationen mere ubærlig, fordi han ved, at Omran Daqneesh ikke er den sidste, han kommer til at behandle.

- Vi har levet med den daglige virkelighed i fem år, hvor børn og uskyldige civile er blevet dræbt. Stop drabene. Det er ikke logisk, at regimet og russiske luftstyrker kan dræbe mennesker og uskyldige civile, mens verden forbliver tavs. Syriens børn fortjener at leve i fred, siger han.

Ifølge lokale observatører blev angrebet udført af russiske kampfly.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder har fortalt, at tre personer blev dræbt under angrebet og adskillige blev såret, heriblandt fem børn.