Læger bekræfter: Mor har smittet foster med coronavirus

For første gang har læger registreret et tilfælde af smitte fra en gravid mor til hendes barn.

Blandt de tusinder af babyer, der er født af coronasmittede mødre, er det kun én eller to procent, der er testet positive for sygdommen. (Foto: Jon Nazca © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Læger i Frankrig har registreret det første bekræftede tilfælde, hvor en nyfødt er smittet med coronavirus inden fødslen.

Drengen, der blev født i marts, led af hævelser i hjernen og havde symptomer, der ellers ses hos voksne, som er smittet med Covid-19. Den lille dreng er siden blevet rask igen.

Det skriver de franske læger tirsdag i tidsskriftet Nature Communications.

Første reelle bevis

Tidligere forskning har peget på, at virus formentlig kan overføres fra en mor til fostret. Men det franske studie er det første reelle bevis, siger læge og medforfatter Daniele De Luca.

- Vi har vist, at overførslen fra moren til fostret via moderkagen er mulig i de sidste uger af graviditeten, siger De Luca, der er læge på Antoine Beclere-hospitalet i Paris.

I sidste uge sagde forskere i Italien, at undersøgelser af 31 gravide kvinder, som var indlagt med Covid-19, 'kraftigt antydede' at virusset kan smitte fra en mor til sit ufødte barn.

Indtil nu har der imidlertid ikke været konkrete beviser.

Udviklede hurtigt symptomer

- Man skal analysere morens blod, fostervæske, den nyfødtes blod, moderkagen og så videre, siger Daniele De Luca.

- At få alle disse prøver under en pandemi med nødstilfælde overalt har ikke været nemt. Det er derfor, at det har været en mistanke, men aldrig bevist.

Den dreng, der blev født med Covid-19 i marts, begyndte at udvikle alvorlige symptomer 24 timer efter fødslen.

Hans krop blev stiv, der skete skade på den hvide substans i hjernen og han blev yderst irritabel.

Helt rask efter tre uger

Men inden lægerne kunne beslutte sig for en behandling, var han i bedring. Tre uger senere var han blevet næsten helt rask af sig selv.

Tre måneder senere havde hans mor heller ikke flere symptomer på sygdommen.

De franske læger understreger dog, at blandt de tusinder af babyer, der er født af coronasmittede mødre, er det kun én eller to procent, der er testet positive for sygdommen. Endnu færre har vist alvorlige symptomer.

- Den dårlige nyhed er, at det kan ske. Den gode nyhed er, at det sker meget sjældent, siger Daniele De Luca.

/ritzau/

Facebook
Twitter