Tema Zikavirus

Læger sår tvivl om årsag til fødselsdefekter: Sprøjtegift i stedet for zikavirus

Argentinske læger mener, at den brasilianske regerings kamp mod myg er skyld i børn født med for små hoveder.

En sundhedsmedarbejder prøver at forhindre zikavirussen i at sprede sig på en kirkegård i Lima, Peru. (Foto: MARIANA BAZO © Scanpix)

En gruppe argentinske læger sætter nu spørgsmålstegn ved, om det rent faktisk er zikavirus, der er skyld i den store stigning i antal tilfælde af microcephali hos spædbørn i Sydamerika.

Det skriver teknologimediet Tech Times.

Lægerne i Physicians in Crop-Sprayed Towns (PCST), som er en argentinsk sammenslutning af læger, der beskæftiger sig med skader fra sprøjtegifte, mener, at de mange tilfælde af børn med misdannede hoveder skyldes gift i drikkevandet.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Ifølge PCST blev insektmidlet pyriproxyfen, der danner misdannelser hos myg, i 2014 tilsat Brasiliens vandforsyning for at undgå myggelarver i landets drikkevandstanke. Lægerne mener, at midlet kan være grunden til de mange tilfælde af microcephali - en neurologisk lidelse, der medfører underudvikling af kraniet hos spædbørn.

- For eksempel har myndighederne i den brasilianske delstat Pernambuco tilsat pyriproxyfen til drikkevandet, og det er netop her, der findes flest af den myggeart, som bærer zikavirus, siger PCST i en rapport.

Pernambuco var den første delstat, hvor spædbørn med misdannelser blev opdaget.

Colombia er fri for fødselsdefekter

PCST bruger som yderligere argumentation, at der ingen børn er født med microcephali i Colombia, hvor de seneste tal viser, at 5.013 gravide kvinder er bærere af zikavirus.

Ifølge lægerne kan de brasilianske sundhedsmyndigheder have en interesse i at give zikavirus skylden for de deforme spædbørn for at fjerne fokus fra insektgiften i drikkevandet.

Det fremgår ikke umiddelbart af rapporten i Tech Times, om insektgiften pyriproxyfen også har været anvendt i andre lande.

/ritzau/