Læger uden Grænser: Hospital blev bombet i en halv time

Koordinaterne på hospitalet var meldt ud til alle i Afghanistan-konflikten før angreb.

Arbejdet fortsætter i de tilbageværende bygninger på Læger uden Grænsers hospital i Kunduz, Afghanistan, der i nat blev ramt af bomber. (Foto: handout © Scanpix)

En serie af bomber ramte i nat klokken 02.10 Læger uden Grænsers hospital i Kunduz i Afghanistan.

Og bomber blev ved med at falde, efter hospitalet gjorde opmærksom på, at det var under angreb. Det fortæller Rasmus Baastrup, presseansvarlig i Læger uden Grænser til DR Nyheder.

- Bombardementet stod på i en halv time. Fra starten tilkendegav vi over for alle parter, at det var et hospital, man var var i gang med at bombe. Alligevel fortsatte bomberne. Vi opfordrer derfor på det stærkeste til, at der kommer klarhed over, hvad der er sket, siger Rasmus Baastrup.

- Man har før set enkeltstående bomber, der har ramt forkert, men det her var en serie af bomber, der stod på over lang tid, siger han.

Alle parter informeret

Læger uden Grænser slår i en pressemeddelelse fast, at de har informeret alle parter i Afghanistan-konflikten om hospitalets koordinater for at undgå angreb.

- Det er vigtigt for os at præcisere, at alle parter i konflikten i Afghanistan – inklusiv Kabul og Washington – var fuldt ud informeret om den præcise beliggenhed (GPS koordinater) af vores faciliteter, skriver organisationen også fast i en pressemeddelse.

Det indebærer koordinaterne for hospitalet, et hus til pårørende, et kontor og en ambulant afdeling. Senest blev koordinaterne givet den 29. september, skriver Læger uden Grænser.

16 personer har mistet livet i angrebbet, heraf er 9 ansatte hos Læger uden Grænser. Derudover er 37 mennesker hårdt såret - de 19 arbejder for Læger uden Grænser.

- Der er stadig mange savnede blandt patienter og ansatte. Antallet af ofre stiger fortsat, skriver organisationen.

Ingen danskere er blandt de sårede eller dræbte.

Det kan have været amerikanske bomber, der utilsigtet har dræbt personalet fra Læger Uden Grænser, meddeler Nato.

Amerikanske styrker udførte nemlig luftangreb i Kunduz klokken 2:15 natten til lørdag lokal tid. Nødhjælpsorganisationen nævner klokkeslettet 2:10 som tidspunkt for angrebet.

https://twitter.com/MSF/status/650208352870531072

Facebook
Twitter