Læger Uden Grænser i Idomeni: Flygtninge hvide i hovedet af angst

Græske myndigheder har påbegyndt rømningen af den midlertidige flygtningelejr Idomeni, men flygtningenes fremtid er stadig uvis.

En familie forlader den græske lejr ved grænsen til Makedonien. (Foto: © YANNIS KOLESIDIS)

Ifølge Læger Uden Grænser i Grækenland har 42 busser fyldt med flygtninge i dag forladt den midlertidige flygtningelejr Idomeni, der ligger tæt på grænsen mellem Grækenland og Makedonien.

Flygtningene bliver flyttet til en flygtningelejr nær Thessaloniki, som har bedre sanitære forhold og regelmæssig adgang til mad, hvilket ikke var tilfældet i Idomeni-lejren.

Det står rigtig skidt til både fysisk og psykisk hos de flygtninge, der har boet i lejren, siden den opstod i marts, fortæller britiske Katy Authersuch fra Læger Uden Grænser i Grækenland til DR Nyheder.

- Folk er helt hvide i hovederne, og de så ud som om, de har mistet alt håb. Det er en stor bekymring for os. Jeg var i lejren for få dage siden, og der var det tydeligt at se, at mange er deprimeret, og at mange har svært ved at håndtere uvisheden på grund af den manglende kontrol over deres eget liv, siger Katy Authersuch fra telefonen i Grækenland.

Stressede og psykisk syge

Ifølge Katy Authersuch er det manglende information fra græske myndigheder, der er medvirkende til at gøre dem syge.

- De får ikke den information, de behøver, og det gør dem meget stressede og psykisk syge. De ved ikke, hvad fremtiden bringer. Kan de søge asyl? Hvornår får de udleveret de relevante papirer, og hvornår bliver de genforenet med deres familie? Det tærer på ens mentale sundhed, siger hun.

Normalt har Læger Uden Grænser 100 medarbejdere i Idomeni-lejren, men på grund af dagens rømning, havde de græske myndigheder kun givet adgang til mindre end ti læger og sygeplejersker, hvilket gik udover de i forvejen kummerlige sanitære og hygiejniske forhold.

Lejren opstod i marts måned, da Makedonien lukkede grænsen til Grækenland, hvilket gjorde at flere tusinde flygtninge var strandet.

Man regner med, at der stadig bor 9.000 mennesker i Idomeni-lejren. Græsk politi har sat ti dage af til rydningen af lejren.