Læger uden Grænser sender igen redningsskib til Middelhavet

Næsten dagligt driver lig af migranter op på Tunesiens strande.

Redningsarbejdere har fundet endnu et lig på stranden i Tunesien. (Foto: FATHI NASRI © Scanpix)

Læger uden Grænser sender sammen med organisationen SOS Mediterranée igen et skib til Middelhavet.

Det oplyser Læger uden Grænser i en pressemeddelelse.

Skibet skal redde migranter, asylansøgere og flygtninge, der forsøger at krydse Middelhavet til Europa hovedsageligt fra det konflikthærgede Libyen.

Migranter venter på at blive reddet af SOS Mediterranée og Læger uden Grænsers tidligere skib Aquarius den 10. august 2018. (Foto: Guglielmo Mangiapane © Scanpix)

Ifølge Læger uden Grænser har 426 mennesker - herunder også børn - mistet livet i forsøget på at krydse Middelhavet i år.

Det er 'europæiske politikeres fejlslagne politik', der nu får organisationerne til at sende det norske skib Ocean Viking til Middelhavet.

Det udtaler Sam Turner, leder af redning og Læger uden Grænser Libyen, i pressemeddelelsen:

- Politikere vil have jer til at tro, at flere hundrede menneskers død til søs og lidelsen for flere tusinde flygtninge og migranter fanget i Libyen er en acceptabel pris for at forsøge at kontrollere migration.

Han siger, at mens europæiske politikere bebuder afslutningen på migrationskrisen i Europa, så vender de det blinde øje til den humanitære krise, som politikken fører til i Libyen og til søs:

- Dødsfaldene og lidelsen kan forebygges, men så længe det fortsætter, nægter vi blot at se til.

Ligposer til babyer

Mens Læger uden Grænser venter på at sende et redningsskib afsted, mærker Tunesien den barske konsekvens af de mange migranter, der forsøger at krydse Middelhavet.

Næsten dagligt melder den tunesiske nationalgarde, frivillige og Røde Halvmåne om lig af skibbrudne migranter, som driver i land på strandene, skriver Politiken.

  • En medarbejder arbejder på en af gravene for afrikanske migranter, hvis lig skyller op på strandene i Tunesien. (Foto: FATHI NASRI © Scanpix)
  • Flere gravene til afrikanske migranter, der har mistet livet på Middelhavet, bliver gravet i Tunesien. (Foto: FATHI NASRI © Scanpix)
  • Redningsarbejdere har fundet liget af en migrant, der er skyllet op på stranden nær byen Ben Guerdane i det østlige Tunesien. (Foto: FATHI NASRI © Scanpix)
  • En migrant, der blev reddet efter, hans båd sank i Middelhavet, sidder i et lokalt Røde Halvmåne-center i byen Zarzis i Tunesien. (Foto: Zoubeir Souissi © Scanpix)
1 / 4

Men for to uger siden blev situationen dog endnu værre end normalt.

Et skibbrud betød, at 82 migranter mistede livet. Mange af dem skyllede op på strandene i Tunesien den efterfølgende uge.

For Tunesien, som er blevet et transitland for dem, der forsøger at komme til Europa, er byrden blevet tung at bære, siger Mongi Slim, repræsentant for Røde Halvmåne.

- Vi har håndteret det her i så mange år med lig, der skyller op. Men denne gang er mængden så stor, vi har endda ligposer til børn, og det er virkelig smertefuldt.

Antallet kan stige

Chamseddine Marzoug, der er frivillig ved tunesiske Røde Halvmåne, frygter, at antallet af skibbrudne migranter kan stige:

- Konflikterne i Libyen er årsagen til alle disse katastrofer, og det er vores skøn, at antallet af døde og folk, vi når at reddede, vil stige her over sommeren.

Kampene har hærget omkring Libyens hovedstad, Tripoli, i over tre måneder. Det har fordrevet over 100.000 mennesker, og fanget flygtninge i tilbageholdelsescentre.

Ifølge Læger uden Grænser er ruten over Middelhavet den dødeligste migrationsrute i verden, men evakueringer ud af Libyen er utilstrækkelige, hvilket efterlader den potentielt dødelige passage over havet som en af de eneste mulige flugtveje.

Har tidligere haft redningsskib

Redningsskibet Aquarius ankommer til havnen i Valencia, Spanien, med 106 migranter om bord den 17 juni 2018. (Foto: Heino Kalis © Scanpix)

Frem til december 2018 var Læger uden Grænser og SOS Mediterranée til stede i Middelhavet med skibet Aquarius, der samlede migranter op og sejlede dem til havne i Europa.

Driften med Aquarius blev indstillet efter anklager fra italienske myndigheder om, at skibet havde skaffet sig af med 24.000 ton affald på ulovlig vis i italienske havne.

Beskyldninger, som Læger uden Grænser afviste.

Deres nye skib Ocean Viking vil i slutningen af juli sætte kursen mod den centrale del af Middelhavet.

Facebook
Twitter