Læger vil kæmpe mod tuberkulose

Hvert år dør to millioner mennesker af tuberkulose. Andre 9 millioner bliver smittet. Den nyeste medicin er 40 år gammel. Nu kræver Læger uden Grænser, at Verdenssundshedsorganisationen WHO griber ind.

Tuberkulose angriber lungevævet, som det her ses på en scanning. (Foto: DR © DR)

Hvert år dør to millioner mennesker af tuberkulose, mens andre 9 millioner bliver smittet af den livsfarlige sygdom.

Den nyeste medicin er gammel. Faktisk hele 40 år. Og det er foreningen Læger uden Grænser ikke tilfredse med. Medicinen skal tages i en periode på seks-otte måneder. Glemmer den syge at tage medicinen, risikerer den ikke at virke. Derfor vil Læger Uden Grænser gøre det lettere at godkende ny medicin mod tuberkulose.

Stort behov

Behovet for at udvikle effektive mediciner er stort, men det forhindres blandt andet af, at WHO er for langsom til at give en foreløbig godkendelse, indtil medicinen endelig kan godkendes, mener Læger Uden Grænser.

- Det største problem er WHO's inkonsekvente måde at anbefale og håndtere brugen af TB-medicin på. For helt korrekt anbefaler WHO på den ene side, at der bruges WHO-prækvalificeret medicin i TB-behandlingen, mens organisationen dog på den anden side ikke afsætter tilstrækkelige ressourcer til at sikre en hurtig og effektiv prækvalificering. Samtidig underlader WHO at gøre allerede godkendte mediciner tilgængelige for patienterne, siger speciallæge Søren Brix Christensen, formand for Læger uden Grænser.

Mangler test

Mange patienter lider ikke alene af tuberkulose, men også af hiv.

- De metoder vi bruger til behandling af almindelig tuberkulose er helt forældede. Kun en meget lille del af patienterne med multi-resistent TB har adgang til den meget dyre medicin, som tillige er giftig og har begrænset effekt. Manglen på tilpassede tests for de patienter, der både er smittet med TB og hiv, betyder, at mange patienter aldrig bliver diagnosticerede, fortæller speciallæge Brigitte Vasset fra Læger uden Grænser.

Facebook
Twitter