Læk afslører mulige overgreb på børn i australsk asyllejr

Tusindvis af lækkede dokumenter tegner dystert billede af forholdene i australsk asyllejr i Nauru.

Australiere demonstrerer mod asylcenteret. 'Luk Nauru. Ikke egnet for børn', står der blandt andet på banneret. (Foto: © DAVID GRAY, Scanpix)

Psykiske og fysiske overgreb - nogle gange af seksuel karakter - præger livet i Australiens flygtningelejr i den lille stillehavsnation Nauru.

Lejren i Nauru er det ene af to asylcentre, som Australien betaler andre lande for at drive på Australiens vegne. Det andet ligger på Manus-øen i Papua Ny Guinea.

En række menneskerettighedsorganisationer har tidligere kritiseret forholdene i lejren, hvor Australien placerer asylansøgere, der forsøger at komme til landet i båd.

Nu har The Guardian fået fat i en række lækkede dokumenter fra lejren i Nauru. Ifølge avisen er der tale om det største læk af dokumenter nogensinde om de australske asyllejre i udlandet.

Dokumenterne omhandler lejrpersonalets indberetninger af flere end 2000 "hændelser" og tegner et billede af systemsvigt og kummerlige livsvilkår, skriver The Guardian.

Over 2.000 sager om børn

Mest opsigtsvækkende er det, at børn er stærkt overrepræsenterede i indberetningerne.

Over halvdelen af de i alt 2116 hændelser omhandler børn. Børn udgjorde dog blot 18 procent af beboerne i lejren i perioden maj 2013 til oktober 2015, hvor dokumenterne stammer fra.

Der er omtalt syv indberetninger af seksuelt misbrug af børn, 59 om overgreb på børn, 30 episoder med børn, der gør selvskade, og 159 indberetninger af børn, der truer med at gøre skade på sig selv.

Meget bliver aldrig indberettet

Eksempelvis beskriver en enkelt sag, hvordan en vagt angiveligt har taget fat i en dreng og truet med at dræbe ham, når drengen kommer ud at leve i det almindelige samfund i Nauru. Det kan ske, hvis beboerne opnår asyl. Men de kan aldrig komme til Australien at bo.

Et andet dokument beskriver en sag fra september 2014, hvor en lærer på stedet har indberettet, at en pige havde bedt en vagt om lov til at gå i bad i fire minutter i stedet for to minutter.

- Hendes anmodning er blevet accepteret på betingelse af seksuelle ydelser. Det er en mandlig sikkerhedsperson. Hun fortalte ikke, om dette rent faktisk skete. Sikkerhedsvagten ønsker at se en dreng eller en pige i bad, lyder det i indberetningen ifølge The Guardian.

Det er sagsarbejdere, vagter, sundhedspersonale og andre ansatte på stedet, der har ansvar for at indberette sådanne episoder. Ifølge The Guardian bliver mange hændelser dog aldrig indberettet.

/ritzau/