Lækkede dokumenter bekræfter Kinas undertrykkelse af etniske mindretal

International sammenslutning af journalister er i besiddelse af hemmelighedsstemplede regeringspapirer.

Billedet er taget 4. september 2018 og viser en lejr i Dabancheng ved provinshovedstaden Urumqi i Xinjiang. Kina kalder lejrene for uddannelsescentre. (Foto: Thomas Peter © Scanpix)

Kinas regering tilbageholder over en million muslimske uighurer, kasakhere og andre etniske minoriteter i det vestlige hjørne af landet i det, Beijing kalder for uddannelsescentre.

Men nu bekræfter lækkede dokumenter, som den internationale sammenslutning af undersøgende journalister, ICIJ, er i besiddelse af, at der reelt er tale om genopdragelseslejre med tvang og indoktrinering.

- Dette viser, at den kinesiske regering fra begyndelsen havde en plan for, hvordan disse centre skulle sikres, hvordan de 'studerende' skulle låses inde på deres sovesale, og hvordan de skulle opholde sig der i mindst et år, siger Adrian Zenz, seniorforsker ved ngo'en Victims of Communism Memorial Foundation i Washington D.C til ICIJ.

Dokumenterne, som ICIJ, der blandt andet står bag store internationale afsløringer som Panama Papers, er kommet i besiddelse af, har fået titlen 'The China Cables'.

Dette dokument stammer ifølge ICIJ fra den afdeling under kommunistpartiet i Xinjiang, der er ansvarlig for sikkerheden i provinsen. Der er angiveligt tale om en manual til genopdragelseslejrene. (© ICIJ)

Instrukser om flugt og toiletbesøg

Først og fremmest er der tale om en ni sider lang kinesisksproget vejledning til de myndigheder, der deltager i kampagnen mod navnlig det muslimske uighur-mindretal i Xinjiang-provinsen.

Der lever omkring 11 millioner muslimske uighurer i Kina. Nogle af dem her i den gamle by Kashgar i Xinjiang. (Foto: Thomas Peter © Scanpix)

Blandt andet med en række anvisninger, som personalet i lejrene skal følge.

Det drejer sig blandt andet om tiltag, der skal forhindre flugt og sygdomsudbrud, instruktioner i forhold til genopdragelse af de tilbageholdte og regler for, hvornår de må se deres slægtninge eller sågar bruge toilettet.

Her fremgår det ifølge ICIJ også, at de tilbageholdte som udgangspunkt skal opholde sig i lejrene i mindst ét år.

Urumqi med 1,5 millioner indbygger er hovedstad i Xinjiang-provinsen i det vestlige Kina. (© Maps4News)

Dokumenterne stammer fra 2017 og bekræfter desuden, at den kinesiske regerings kampagne omfatter et pointsystem, som bliver brugt til at adfærdsregulere de tilbageholdte etniske minoriteter i lejrene.

- Det er meget, meget vigtigt, at disse dokumenter er fra 2017, for det var der, hvor hele genopdragelseskampagnen begyndte, siger Adrian Zenz, der har nærlæst og vurderet dokumenterne for ICIJ.

Bekræfter systematisk overvågning

Samtidig omfatter lækket angiveligt også en række mindre skrivelser, der afslører, hvordan kinesisk politi opererer på baggrund af omfattende dataindsamling og et analytisk system, der ved hjælp af kunstig intelligens udvælger store grupper af borgere i Xinjiang-provinsen til internering i lejrene.

Der er tale om det masseovervågningssystem, som Human Rights Watch afslørede sidste år, og som omfatter ransagninger uden kendelser, kameraer med ansigtsgenkendelse i offentligheden og mistænkeliggørelse af tusindvis af mennesker alene på baggrund af deres bruge af visse apps til deres mobiltelefoner.

Indgangen til en moske i Kasghar. Den kinesiske regering bruger angiveligt kameraer i stor stil i forbindelse med overvågningen af uighur-befolkningen. (Foto: BEN BLANCHARD © Scanpix)

Et tredje dokument fra det aktuelle læk stammer fra en domstol i Xinjiang-regionen og beskriver anklagerne mod en mand fra uighur-befolkningen, som var blevet fængslet for at "opildne til etnisk had" og "ekstreme tanker".

Her fremgår det ifølge ICIJ af dokumentet fra retten, at manden havde opfordret sine arbejdskolleger til at holde op med at bande og se pornofilm.

Han blev idømt ti års fængsel.

Beijing: Dokumenter er 'fake news'

Dokumenterne er ifølge ICIJ alle godkendt af Zhu Hailun, der tidligere var vicesekretær i kommunistpartiet i Xinjiangprovinsen og den øverste ansvarlige for sikkerheden i regionen.

Zhu Hailun har ikke besvaret ICIJ's spørgsmål. Men til gengæld har den kinesiske regering besvaret en henvendelse fra en af ICIJ's mediepartnere, den britiske avis The Guardian.

Regeringen i Beijing kalder de lækkede dokumenter for 'fabrikerede' og 'fake news'.

Den kinesiske kommunistregerings topembedsmand i Xinjiang-provinsen, Chen Quanguo, er blevet udpeget fra amerikansk side som en af de ansvarlige for undertrykkelsen af uighurerne. (Foto: JASON LEE © Scanpix)

I en udtalelse, som presseafdelingen ved den kinesiske ambassade i Storbritannien har udsendt i denne weekend, benægter regeringen eksistensen af genopdragelseslejrene. Det skriver The Guardian.

- Der er ingen såkaldte interneringslejre i Xinjiang. Uddannelsescentrene er blevet etableret for at forhindre terror, lyder det ifølge avisen i udtalelsen.

Her nævner regeringen, at Xinjiang indtil for tre år siden var en urolig provins, hvor tusindvis af mennesker mellem 1990 og 2016 blev dræbt af terrorrelateret vold.

- Derfor er der et enormt behov blandt folket i Xinjiang for, at regeringen griber håndfast til værks for at tackle dette problem. Og siden disse tiltag er blevet iværksat, har der ikke været et eneste terrorangreb i de seneste tre år. Xinjiang bliver nu igen til en blomstrende, smuk og fredelig region.

Washington: 'Hvor er verden henne?'

Den tiltagende bevisbyrde i sagen om Kinas undertrykkelse af de etniske uighurer og andre mindretal i Xinjiang-provinsen fik tidligere på måneden USA til at begrænse visumtilladelser til kinesiske embedsmænd.

- USA opfordrer Kina til omgående at stoppe undertrykkelseskampagnen i Xinjiang og løslade alle de tilfældigt indespærrede, lød det fra den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo.

USA's udenrigsminister Mike Pompeo har kritiseret Kinas tilbageholdelse af en million uighurer. (Foto: YARA NARDI © Scanpix)

Og i går var den amerikanske regerings nye nationale sikkerhedsrådgiver, Robert O'Brien, ude med en kritik af hele den øvrige verden for at være tavs over for Kina.

- Hvor er verden henne? Vi har over en million mennesker i koncentrationslejre. Jeg har været på museet for folkedrabet i Rwanda. Og man hører 'aldrig, aldrig mere må dette ske'. Alligevel er der genopdragelseslejre med over en million mennesker.

Kinas behandling af det muslimske mindretal har dog allerede ført til fordømmelse blandt 22 af FN's medlemslande i fællesskab - heriblandt Danmark.

Således blev der i sommer sendt et åbent brev til FN's øverste repræsentanter på menneskerettighedsområdet.