Lækket FN-rapport: Klimaforandringer får uoverskuelige konsekvenser

Ved afslutningen af dette århundrede vil klimaforandringerne have øget risikoen for voldelige konflikter betragteligt, konkluderer lækket FN-rapport.

Marshall-øerne blev for nylig ramt af oversvømmelser, som myndighederne beskyldte for at være forårsaget af klimaforandringerne. (© Scanpix)

Om under 90 år vil konsekvenserne af klimaforandringerne presse kloden til det alleryderste.

Hedebølger og intense skovbrande vil hærge i langt højere grad end i dag, risikoen for at blive smittet af sygdomme båret af forurenet vand og mad øges, og millioner af mennesker tvinges på flugt.

Det er bare nogle af konsekvenserne, der er beskrevet i en lækket rapport fra FN's klimapanel, som den britiske avis The Independent kalder "den mest omfattende undersøgelse af klimaforandringernes konsekvenser".

Flere tilfælde af underernæring

Rapporten er baseret på tusindvis af undersøgelser og er udarbejdet af hundredvis af de mest respekterede videnskabsmænd i verden. Den er sat til at blive offentliggjort i fuld længde i slutningen af marts.

Men et læk giver altså nu et indblik i, hvad der venter kloden, hvis ikke der reageres på klimaforandringerne.

Klimaforandringerne har angiveligt allerede betydet, at isen smelter i rekordfart.

Rapporten forudser, at klimaforandringerne vil reducere høstudbyttet med to procent per årti resten af århundredet - på et tidspunkt hvor efterspørgslen på fødevarer stiger. Det vil øge underernæringen hos børn med en femtedel, lyder det.

Massive flygtningestrømme

Men verden vil også opleve en øget risiko for voldelige konflikter og borgerkrige på grund af flere økonomiske kriser og fattigdom.

Det vil så medføre enorme flygtningestrømme fra områder præget af konflikt og knaphed på fødevarer.

Samtidig ventes der at forekomme endnu flere massive oversvømmelser.

Ikke overraskende er det primært den tredje verden, der vil mærke de største konsekvenser ved klimaforandringerne i slutningen af århundredet. De mest berørte områder vil være Østasien, Sydøstasien og Sydasien, hedder det i rapporten.

For den vestlige verden vil de mest mærkbare konsekvenser vise sig i form af stigende fødevarepriser.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk