Længe ventet rapport om fester i Downing Street er landet: 'Jeg vil ikke sætte mine penge på, at de får væltet Johnson'

Den længe ventede rapport om festerne i Downing Street har affødt ny kritik af Boris Johnson, men det er tvivlsomt, om han bliver væltet af sine egne.

Boris Johnson siger, at han tager det fulde ansvar, efter offentliggørelsen af den længe ventede Partygate-rapport. (Foto: Leon Neal © Ritzau Scanpix)

- Jeg vil gerne sige, at jeg tager det fulde ansvar for alt, hvad der er foregået på min vagt.

Sådan lød det i dag fra Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, da han talte i det britiske parlament, Underhuset.

Kort forinden var en længe ventet rapport blevet offentliggjort. I rapporten har embedskvinden, Sue Gray, undersøgt en række fester, der er foregået i Johnsons embedsbolig, Downing Street 10, under coronanedlukningen i landet.

- Sue Grays rapport har lagt vægt på, at det er op til lederskabet i Downing Street 10 at tage det fulde ansvar, og det gør jeg naturligvis, sagde Boris Johnson uden at komme nærmere ind på, hvad han præcis tager ansvaret for.

Johnson med hævet glas

I rapporten beskrives blandt andet et miljø med en vild festkultur, der ved nogle lejligheder har indebåret både opkast og mindre slagsmål. Boris Johnson selv kobles med enkelte begivenheder, og han har da også modtaget en bøde af politiet for at bryde coronareglerne ved at deltage i en fejring af hans egen fødselsdag den 19. juni 2020.

Overordnet set bringer den længe ventede rapport med tilnavnet ’Partygate-rapporten’ ikke meget nyt til bordet. Det vurderer Ole Helmersen, der er lektor ved CBS og ekspert i britiske forhold.

- Der er nok nogle detaljer om særligt én af festerne i Downing Street, som måske kan siges at vise noget nyt. Der er et billede af ham, hvor han står med glas hævet og åbenbart holder en tale i et forholdsvis lille rum, hvor der er ganske mange mennesker til stede og står en hel del af, hvad der ligner vinflasker.

Dette billede fra Sue Grays rapport viser Boris Johnson ved en fest i Downing Street 10 den 13. november 2020, hvor Storbritannien var lukket ned af corona. (Foto: SUE GRAY REPORT / GOV.UK © Ritzau Scanpix)

- Det er i forbindelse med en afskedsreception for en af hans nære kommunikationsmedarbejdere. Han har tidligere sagt i Parlamentet, at han ikke var til stede, så der er måske noget der, siger Ole Helmersen.

Den konservative vægtskål

Spørgsmålet er nu, hvilke konsekvenser – hvis nogen – den vilde festkultur og de mange fester får for Boris Johnson. Det er op til de konservative parlamentarikere fra hans eget parti at afgøre.

- Om det får nogen konsekvenser for ham, må tiden vise. Det er jo kun hans eget konservative parti, der kan drage nogle konklusioner og tage nogle konsekvenser af rapporten, hvis de ønsker det. Og det har de hidtil ikke ønsket, siger Ole Helmersen.

- På den ene side af vægtskålen er han et aktiv for partiet, fordi han er god til at vinde valg. På den anden side af vægtskålen begynder nogen måske at synes, han er lidt for meget en belastning for partiet, når han bliver ved med at være rodet ind i den her skandale. Hvornår balancepunktet nås, kan jeg ikke sige noget om, men jeg er ret sikker på, at en del politikere sidder med de overvejelser i øjeblikket.

'Tiden er udløbet'

De seneste måneder har Boris Johnson adskillige gange stået skoleret i Underhuset, hvor han hver onsdag skal svare på spørgsmål fra parlamentsmedlemmerne. I dag var ingen undtagelse, og kritikken haglede igen ned over Johnson fra oppositionen.

- Denne rapport står som et monument over hybris og arrogance fra en regering, der mente, at der gjaldt nogle regler for dem, og nogle andre regler for alle andre, sagde Labour-formand, Keir Starmer, mens en anden kom med et forslag:

- Premierminister, tiden er udløbet. Gå af, gå af. Gå af før dette parlament er nødt til at fjerne dig, lød det fra den skotske socialdemokrat, Ian Blackford, fra SNP.

Labour-leder, Keir Starmer, har i månedsvis været bannerfører i kritikken af Boris Johnson. (Foto: JESSICA TAYLOR © Ritzau Scanpix)

Politisk overlevelse

De næste dage venter formentlig en offentlig debat om Sue Grays endelige rapport, om Boris Johnsons indblanding i og ansvar for festerne, om kulturen i regeringskontorerne og om Downing Street 10.

Ender det så med at koste Boris Johnson topjobbet i britisk politik? Sandsynligvis ikke, mener Ole Helmersen.

- Boris Johnson har jo overlevet det mest utrolige. I denne sag har han formentlig overlevet noget, som stort set ingen andre politikere ville kunne. Så jeg vil ikke sætte mine penge på, at de får væltet ham nu. Men det ser i hvert fald ikke bedre ud for ham.