Lær at sige Mandelas rigtige navn

Nelson Mandelas navn er på alles læber i disse dage. Men i virkeligheden hedder den sydafrikanske frihedskæmper noget helt andet. Dr.dk guider dig til den rigtige udtale.

Vi kender ham som Nelson Mandela. Nobelprisvinder, menneskerettighedsaktivist og ekspræsident. Men de færreste i Sydafrika kalder ham rent faktisk for Nelson.

I stedet bruger mange sorte sydafrikanere hans stammenavn, Madiba, eller kalder ham blot Tata, der betyder 'far' og bruges som et respektfuldt navn for ældre sydafrikanere. Og så bruger de hans rigtige fornavn, Rolihlahla.

- Det er hans fødenavn, og jeg synes, det er respektfuldt at kalde folk ved deres rigtige navn. Men jeg forstår godt, at I bare siger Nelson, for det er svært for udlændinge at udtale, siger Mmajobo Tsholo, der er bankanalytiker i Johannesburg.

Hør radioindslag, hvor sydafrikanere udtaler Mandelas rigtige navn ved at klikke på play øverst i denne artikel

Navnet Nelson fik Mandela først, da han var syv år gammel og kom i engelsksproget skole. Dengang insisterede hans lærer på, at han skulle have et engelsk navn, og Rolihlahla Mandela fik tildelt navnet Nelson.

- Afrikanerne i min generation, ja endda i dag, har generelt både et engelsk og et afrikansk navn. De hvide var enten ikke i stand til eller ønskede ikke at udtale et afrikansk navn, og de regnede det for uciviliseret at have et. Den dag sagde frøken Mdinga, at min nye navn var Nelson, skriver Mandela om sit navn i sin biografi og forklarer, at han aldrig fandt ud af, hvorfor valget faldt på lige netop Nelson.

Ryster af grene og ballademager

Mandelas fødenavn, Rolihlahla, er et ord fra det sydafrikanske sprog Xhosa og betyder helt ordret 'den som ryster træets grene', men Mandela skriver i sin egen biografi, at det også kan oversættes som 'ballademager'.

Xhosa-sproget er vanskeligt at mestre for mange udlændinge, da det indeholder en række kliklyde, der laves med tungen før en konsonant og er svære at lære. Men nogle sydafrikanere mener, at udlændinge i det mindste burde forsøge at udtale Mandelas rigtige navn.

- Jeg synes, I burde forsøge at sige det rigtigt, for det er hans ægte navn. Man kan altså godt lære det, siger Shedrick Mutau, der bor lige over for Nelson - eller Rolihlahla - Mandelas gamle hus i Soweto i Johannesburg.

Nelson er kommet for at blive

Andre sydafrikanere tager dog navneforvirringen mere afslappet.

- Her i Sydafrika siger du enten Madiba, Tata eller Rolihlahla, men hele verden kender ham som Nelson, så det afhænger af, hvor du er, og det er fint med mig, at Vesten kalder ham Nelson. Men Nelson er et vestligt navn, og jeg foretrækker hans afrikanske navn, siger den unge sydafrikaner Matibu, der bor i Soweto.

Han erkender dog samtidig, at både Nelson og andre engelskklingende navne er kommet for at blive i Sydafrika.

- Mange af de unge i dag fortrækker at bruge engelske navne, fordi de er påvirket af engelsksprogede medier og er på Facebook og sådan noget, hvor engelske navne er nemmere, siger han.

Klik på play Soundcloud foroven for at høre lydfilen.

Facebook
Twitter