LÆS SVARENE Alice og Ashley er førstegangsvælgere: 'Demokratiet er krise i Storbritannien'

To unge og politisk engagerede briter svarede på spørgsmål fra dr.dk's læsere.

Alice Grant og Ashley Ridley er begge 18 år og en del af Storbritanniens fremtid, men de er komplet uenige om, hvordan den skal se ud. (Foto: Dr © dr)

Ashley Ridley og Alice Grant er begge 18 år og briter. Men der stopper lighederne også. For mens Ashley er tilhænger af, at Storbritannien bliver i EU, ønsker Alice, at landet forlader EU hurtigst muligt.

De støtter hver deres politiske parti til torsdagens valg i Storbritannien, som af mange bliver kaldt det vigtigste parlamentsvalg i nyere tid.

Ashley stiller op som kandidat for Liberale Demokrater, mens Alice er kampagnemedarbejder for Brexitpartiet.

- Der vil være en permanent splittelse i det her land. Helt ærligt, så tror jeg ikke, de får gennemført brexit i løbet af de næste ti år, siger Ashley.

De kan dog begge to blive enige om, at de er trætte af landets nuværende politikere og det kaos, som har præget britisk politik siden brexit-afstemningen i 2016.

- Vores politikere kaster skam over os. Hver gang man ser tv fra Underhuset, opfører de sig som børn, siger Alice.

På torsdag skal Alice og Ashley – og yderligere to millioner nye vælgere - for første gang give deres stemme til kende i det politiske kaos.

Her er et udpluk af spørgsmål og svar fra aftenens TÆT PÅ-seance på dr.dk:

Hvordan føles det at være så splittet om sådanne et emne om Brexit? Påvirker det jeres dagligdag, hvis eksempelvis jeres venner har modstridende holdninger til jeres?

Ashley:

- Mange tak for dette glimrende spørgsmål, det er et godt et, og svaret er ja, det har påvirket mit hverdagsliv, fordi jeg siden brexit har gjort alt, hvad jeg kan for at modarbejde det, da det fratager mig mine fundamentale rettigheder og ødelægger liv. Men det har ikke betydet, at jeg har mistet venner, heldigvis har jeg venner, der kan tale om emnet, og om hvorfor, vi enten støtter eller modsætter os brexit. Og det har bragt os sammen, fordi vi alle nu er enige om, at formålet med brexit var at splitte, og vi er fast besluttet på ikke at lade splittelsen vinde.

Alice:

- Det er sørgeligt, at se vores land splittet af brexit, og jeg ville ønske, det havde ført os sammen og forenet os i omkring resultatet af afstemningen (i 2016, red.). Brexit har i sig selv ikke skabt nogen splittelse, men det har bliv-kampagnens mangel på accept af resultatet. Mine venner har været støttende, men i Londons skoler kommer brexit-tilhængere som mig i lærernes skudlinje, vi bliver udskammet for at ønske, at vores land bliver uafhængigt af EU.

Hvilken valgresultat tror I hver især vil være det mindst splittende?

Ashley:

- Det mest splittende resultat ved dette valg ville være, hvis Det Konservative Parti eller Labour fik flertal i parlamentet, fordi begge partier er lige farlige og utroligt farlige for Storbritannien som sådan, da de begge vil gennemføre brexit. Det er en hårrejsende tanke.

Alice:

- Det mest splittende resultat ville være et parlament, der nægter at respektere folkets vilje. Demokratiet er i krise i Storbritannien, vi stemte for at forlade EU for næsten fire år siden, og vores politikere er ikke lykkedes med at gennemføre vores beslutning. Og de har svigtet i forhold til at forsvare vores land i forhandlingerne med EU. Både dem, der har stemt for at blive, og dem, der har stemt for at forlade EU, føler, at for at ære vores demokrati, må vi nu forlade EU og blive en uafhængig, selvstændig nation. Ved EU-valget vandt Brexitpartiet en overbevisende sejr og har nu det største antal mandater i EU-parlamentet, hvilket er bevis for, at Storbritannien stadig ønsker at forlade EU.

Hvad regner I med at vinde ved at forlade EU?

Ashley:

- Jeg synes ikke, der er noget at vinde ved at forlade EU, som vi ikke kan få som medlem af EU, så det kommer ikke til at gavne Storbritannien på nogen måde at forlade EU. Men det vil betyde, at Storbritannien vil ændre valgalderen til 16 år og ændre valgsystemet til forholdstalsvalg.

Alice:

- Hvis vi forlader EU-institutionerne på en succesfuld måde, vil vi genvinde kontrollen med vores grænser, vores love, vores penge og vores skatter. Vi vil få mulighed for at lave frihandelsaftaler med resten af verden, i stedet for at være fanget i et protektionistisk EU. Vi vil have, at vores love bliver lavet af de mennesker, vi vælger, i vores britiske parlament, og ikke af bureaukrater i en centraliseret fremmed magt i Bruxelles. EU forstår ikke det britiske folks behov og prioriteter. EU lytter ikke til os og er ligeglade med vores bekymringer. Britiske industrier er blevet decimeret af EU-regler, hvilket har kostet et enormt jobtab. At tage kontrollen over vores grænser tilbage er afgørende for vores nations sikkerhed. Vi vil have en fair, fornuftig og ikke-diskriminerende udlændingepolitik, som hjælper vores land og ikke lægger pres på vores sundhedsvæsen, vores skoler og boliger. Når vi forlader EU får vi også kontrol over vores fiskeri, som er en vigtig kilde til jobs og indtægter.

I en globaliseret verden, hvor teamwork og enighed burde være topprioritet i forhold til de globale problemer, hvis lige vi aldrig tidligere har set, hvorfor er det så en god ide at forlade EU?

Ashley:

- I en globaliseret verden har vi brug for sammenhold og samarbejde. Og efter 2. Verdenskrig samlede vi os alle i EU som modtræk mod verdenskrige og for at løse vores uoverensstemmelser sammen. Det er den største institution skabt i fredstid siden 2. Verdenskrig, og den har bragt en velstand med sig, som vi ikke havde før, så der er ingen grund til eller nogen som helst fordele ved at forlade EU. Derfor må vi stoppe Brexit.

Alice:

- EU handler ikke om holdarbejde, det er ikke et samarbejde mellem regeringer, der sikrer frie, uafhængige lande. det er en overstatslig organisation. Realiteterne er, at EU er på vej til at blive et imperium, et Europas Forenede Stater, med sin egen hær, flag, hymne og forfatning, som bliver regeret af en kommission, som vi hverken har valgt eller kan holde ansvarlig. Mere og mere magt bliver centraliseret i Bruxelles, hvilket efterlader Europas folk uden en stemme. Jeg tror på et Europa med suveræne og uafhængige stater, der arbejder sammen og handler med hinanden, ikke et Europa, hvor EU dominerer og kontrollerer lande uden, de har noget at sige.

Her kan du finde alle de spørgsmål, som Alice og Ashley svarede på. Alle svar er ikke oversat til dansk.