Lakrids er kommet i selskab med tyrepenis på museum for verdens klammeste mad

I dag åbner Disgusting Food Museum i Sverige - og det er ikke for folk med sarte smagsløg.

I Kina spises tyrepenis på grund af dens påståede helbredsmæssige fordele og afrodisiske egenskaber. (Foto: Anja Barte Telin © Disgusting Food Museum)

Var det noget med et stykke kogt tyrepenis? Stegt marsvin, måske? Eller hvad med en håndfuld saltlakrids?

Nu kan du få lov til at dufte, røre og smage alle tre ting i Malmø, Sverige. Her åbner Disgusting Food Museum (Ulækker mad-museet, red.) nemlig i dag, 1. november.

Manden bag det temmelig anderledes museum er den svenske psykolog og museumskurator Samuel West.

Hans mål er at udfordre vores opfattelse af, hvad der er lækker og ulækker mad.

For mens en bestemt fødevare eller ret kan betragtes som en ypperlig delikatesse i én del af verden, kan den præcis samme madvare nemlig blive anset som direkte klam i en anden del af verden.

Og vores opfattelse af, hvad der er lækkert eller ulækkert, er helt og holdent kulturelt bestemt, mener West.

- Det, som vi synes er ulækkert, er noget vi lærer - det er rent kulturelt, siger han til det amerikanske medie CNN.

  • En hård siciliansk ost får lov at fordærve, så maddikker kan blødgøre dens smag. Ifølge CNN er osten ulovlig i EU. (Foto: Anja Barte Telin © Disgusting Food Museum)
  • Den sydøstasiatiske durian-frugt bliver betragtet som verdens mest ildelugtende frugt. (Foto: Anja Barte Telin © Disgusting Food Museum)
  • Mens mange svenskere og danskere elsker at mæske sig i saltlakrids, betrages det sorte slik som direkte ulækkert de fleste andre steder i verden, siger Samuel West til CNN. (Foto: Anja Barte Telin © Disgusting Food Museum)
  • Det er nok de færreste danskere, der har lyst til at sætte tænderne i stegt marsvin, men det er faktisk en delikatesse i Peru, hvor det bliver spist under navnet 'cuy'. (Foto: Anja Barte Telin © Disgusting Food Museum)
1 / 4

Museet skal på turné

For at bevise sin påstand har han udstillet delikatesser fra forskellige dele af verden på museet, der er beliggende i Slagthuset, få minutter fra Malmø togstation.

Og mens det nok vil behage de færreste danske smagsløg at sætte tænderne i stegt marsvin fra Peru eller ormeinficeret ost fra Sicilien, så er vi her til lands generelt glade for saltlakrids.

Det salte slik er til gengæld noget, som de fleste andre steder i verden anses for direkte ulækkert på grund af den salte, salmiakagtige smag.

  • Flagermusesuppe spises i Guam. Flagermusen lugter stærkt af urin, når den tilberedes, men dens kød beskrives som sødligt og med en smag lignende kylling. (Foto: Anja Barte Telin © Disgusting Food Museum)
  • Var det noget med et stykke Jell-O-budding? Den blævrende dessert findes på millioner af borde, når der er Thanksgiving i USA, men det er nok de færreste uden for landets grænser, der har lyst til at spise gelédesserten. (Foto: Anja Barte Telin © Disgusting Food Museum)
  • Man kan både smage, lugte og føle på madvarerne på Disgusting Food Museum. Med tiden er det meningen at museet - og dets madvarer - skal på turné til andre byer. (Foto: Anja Barte Telin © Disgusting Food Museum)
  • - Hvis du giver root beer til en svensker, ville han spytte den ud og sige, at den smager som tandpasta, siger museumskurator Samuel West om den populære amerikanske drik. (Foto: Anja Barte Telin © Disgusting Food Museum)
  • Krydrede kaninhoveder spises som en delikatesse i den kinesiske provins Sichuan. (Foto: Anja Barte Telin © Disgusting Food Museum)
1 / 5

Det er planen, at museet - og dets madvarer - om tre måneders tid skal bringes til andre byer, fortæller Samuel West.

Han håber at kunne hjælpe folk til at være mere kritiske i deres tænkning omkring mad.

- Vi identificerer os stærkt kulturelt med det, vi spiser. Hvis du spørger folk, om de vil spise en bille, siger de: 'Det er ulækkert'. Det er udfordringen. Men måske kan jeg få dem til at genoverveje (deres tænkning om mad, red.) siger han til CNN.

Det vides endnu ikke om museet - inklusiv madvarer - tager turen over Øresundsbroen til København eller andre danske byer.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter