Landbrug over hele Europa kæmper i tørken

I EU hjælpes landbrug med milliardpakker og lempeligere regler.

Tørken plager landbrug i mange dele af Europa. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, Illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder (© Ritzau Scanpix)

Dansk landbrug er presset grundet sommerens tørke.

Ifølge interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer kan branchen tabe op mod 6,4 milliarder kroner, og derfor er der indkaldt til krisemøde i dag.

Men det er ikke kun i Danmark, at den varme sommer udfordrer landbruget. Det samme sker i resten af Europa.

EU har derfor vedtaget, at medlemslandene kan øge forskudsbetalingen af EU-støtten. 70 procent af den direkte støtte og 85 procent af landdistriktsstøtten kan derfor udbetales til landmændene før tid.

Derudover har landmændene fået tilladelse til at benytte det græs eller anden biomasse, som vokser på brakarealer til at fodre deres dyr.

Svensk krisepakke

Grundet tørken har den svenske regering præsenteret en hjælpepakke på hele 1,2 milliarder svenske kroner – omkring 870 millioner kroner - til landbruget.

I Sverige er det blandt andet kornhøsten, der har været hårdt ramt. Hvor der sidste år blev høstet 6,5 millioner tons korn, er det i år blot blevet til 4,2 millioner tons ifølge det svenske grovvareselskab Lantmännen Lantbruk.

- Det drejer sig grundlæggende om svensk fødevareforsyning. I år kan vi ikke være selvforsynende på basiskorn, har chef for Lantmännen Lantbruk, Mikael Jeppsson, udtalt til SVT.

I Norge kan kornbønderne se frem til den dårligste høstsæson siden begyndelsen af 1960'erne. Det har Norsk Landsbrugsrådgivning Øst tidligere oplyst.

Hjælpen til landbruget har indtil videre været fokuseret på lempeligere regler. Men et flertal udenom regeringen kræver, at landmændene også får en økonomisk hjælp.

- Når svenske myndigheder kommer med en krisepakke, hvorfor kommer der så ikke en fra de norske? Vi sidder på flere penge i statskassen, end Sverige gør, udtalte leder af partiet Småbrukar Merete Furuberg i begyndelsen af august til erhvervsmediet Nationen.

Som konsekvens af tørken har mange norske landmænd været nødt til at sende kvæg til slagtning. Simpelthen fordi de ikke har foder nok til dem alle.

Nødstilstand i Litauen

Syd for den danske grænse har Polens regering afsat knap 800 millioner zloty – omkring 1,4 milliarder danske kroner – til at hjælpe de landmænd, som har lidt et tab på minimum 30 procent.

Ifølge landets landbrugsministerium har op mod 111.800 gårde lidt under tørken og omkring to millioner hektarer landbrugsareal er ramt.

Overskydende hvede efter høst på en mark i Zeitz, der ligger 120 kilometer sydvest for Berlin i Tyskland. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

I nabolandet Tyskland er der også diskussion om, hvorvidt landbruget skal have en håndsrækning.

Landbrugets repræsentanter har efterspurgt en milliard euro i tørkehjælp, men landets minister for fødevarer og landbrug, Julia Klöcker, afventer sit ministeriums høstrapport i slutningen af august for at så et bedre nationalt overblik, skriver Die Welle.

Ministeren anerkender dog, at nogle landmænd risikere at gå konkurs som følge af tørken, der har betydet, at kornhøsten ligger 18 procent under niveauet for et normalt år.

I de baltiske lande har Litauen erklæret nødstilstand som følge af tørken, mens den lettiske regering har erklæret katastrofetilstand i landbrugssektoren, hvilket har gjort det forbudt for banker at indlede konkurssager mod landbrug.

Irske grøntsager bliver dyrere

I Irland har supermarkedskæden SuperValu lagt lidt ekstra til prisen på en række grøntsager, som går til landets trængte landmænd.

Tiltaget vil tilgodese landmænd, der dyrker broccoli, kål, blomkål, selleri, salat, grønkål, pastinak, porrer, gulerødder, forårsløg eller kålroer.

Landbrugsorganisationen IFA roser tiltaget og opfordrer andre forhandlere til også at hjælpe.

Facebook
Twitter