Lande står skulder ved skulder: Kræver at Iran betaler kompensation efter nedskydning af fly

Sverige, Canada, Ukraine, Storbritannien og Afghanistan præsenterede i dag fem krav til Iran.

Sveriges udenrigsminister Ann Linde overtager et lys fra Ukraines udenrigsminister, Vadym Prystaiko.

Iran skal påtage sig det fulde ansvar for nedskydningen af det ukrainske passagerfly i sidste uge, og betale kompensation til de efterladte familier.

Det var meldingen fra udenrigsministrene fra Sverige, Canada, Ukraine, Afghanistan og Storbitannien, efter et møde i London i dag.

- Vi er her for at opnå afslutning, ansvarlighed, gennemsigtighed og retfærdighed for ofrene, sagde den canadiske udenrigsminister, Francois-Philippe Champagne.

Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, sammen med sine kolleger, Storbritanniens udenrigsminister Dominic Raab, Francois-Philippe Champagne fra Canada, Vadym Prystaiko fra Ukraine og Idrees Zaman fra Afghanistan. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

Alle fem lande mistede statsborgere, da Iran ved et uheld skød et passagerfly ned ondag den 8. januar. Samtlige 176 ombord omkom, heriblandt 83 iranske statsborgere, 57 canadiske statsborgere, 17 svenske, 11 ukrainske, fire afghanske og fire britiske statsborgere.

De fem lande nævnte fem punkter, de nu kræver fra Iran:

 1. 1

  Embedsmænd fra de fem lande skal have fuld og uhindret adgang til Iran.

 2. 2

  Sikre at arbejdet med at identificere ofre foregår med værdighed og gennemsigtighed, og at alle ønsker om at få ofre bragt hjem opfyldes.

 3. 3

  En fuld og grundig international undersøgelse af styrtet.

 4. 4

  Iran skal påtage sig det fulde anvar for nedskydningen af flyet og anerkende sine forpligtelser over for familierne, inklussiv kompensation.

 5. 5

  Sikre at de skyldige bliver efterforsket og stillet for en domstol, der opfylder internationale standarder i forhold til menneskerettigheder.

- Verden venter på svar, og vi helmer ikke, før vi får dem, sagde Canadas udenrigsminister, Francois-Philippe Champagne.

Irans præsident, Rouhani, underskriver en bog med navnene på de 176 personer, der omkom i flystyrtet. (Foto: ho © Scanpix)

Iran benægtede først, at et iransk missil var skyld i flystyrtet, men indrømmede lørdag, at det blev skudt ned ved en fejl.

Nedskydningen skete, kort efter at Iran havde affyret missiler mod to militærbaser i Irak med udenlandske soldater. De blev affyret som gengældelse for et amerikansk droneangreb, der dræbte den iranske topgeneral Qassem Soleimani 3. januar.