Landene har sagt ja: Global klimaaftale på plads

Efter to ugers intense forhandlinger har verdens lande vedtaget en global klimaaftale.

Aftalen indebærer blandt andet, at klodens gennemsnittemperatur maksimalt må stige med to grader frem mod år 2100. (Foto: © Francois Guillot, Scanpix)

Verden har fået en global klimaaftale, der skal være med til at bremse den globale opvarmning.

Det står klart, efter verdens lande lørdag har vedtaget klimaaftalen på FN’s klimatopmøde i Paris.

Meddelelsen om den historiske aftale blev modtaget med store klapsalver i salen.

- Må jeg gøre opmærksom på, at jeg har en hammer. Det er en lille hammer, men den gør et vigtigt arbejde, siger konferencens præsident, Laurent Fabius, og slår med hammeren som markering af aftalen.

Aftalen falder på plads efter små to ugers maratonforhandlinger i den franske hovedstad.

Den indebærer blandt andet, at klodens gennemsnittemperatur maksimalt må stige med mindre end to grader frem mod år 2100 - og helst kun 1,5 grader.

  • Landene skal hurtigst muligt forsøge at få udslippet af CO2 til at falde. Samtidig tager man højde for, at der skal tages højde for bæredygtig udvikling og udryddelse af fattigdom.

  • Man skal forsøge at holde klodens temperaturstigning under to grader, og man skal arbejde for at holde stigningen nede på halvanden grad i forhold til 1850, hvor industrialiseringen for alvor startede.

  • Deltagerne skal sammen årligt skaffe cirka 681 milliarder kroner til at nå de nye klimamål.

  • Udkastet viser også, at deltagerlandene skal mødes hvert femte år for at opdatere klimamålene. Det første møde finder ifølge udkastet sted i 2023.

Opdateres