Langede ud efter Kina og lovede flere vacciner: Sådan forløb Joe Bidens første pressemøde som præsident

Der blev også luftet muligheden for at genopstille i 2024.

For første gang havde journalister mulighed for at stille Joe Biden spørgsmål. (Foto: Oliver Contreras © Scanpix)

64 dage. Så lang tid skulle der gå, inden USA's præsident Joe Biden i dag, for første gang, stillede sig på podiet foran den sultne presse i Det Hvide Hus. Det er den længste ventetid i 100 år.

Ikke fordi, der er mangel på emner og problemer at tage fat på. Snarere tværtimod. Journalisterne - og Biden - kom godt omkring i løbet af den cirka halvanden times tid, pressemødet varede.

Åbner for at genopstille

Et af de altoverskyggende emner i USA - og resten af verden - er corona og vaccineudrulningen. Noget, der faktisk går godt i USA. Omkring 2,5 millioner amerikanere bliver stukket om dagen. Og cirka hver fjerde amerikaner har fået første vaccinestik.

Efter at være blevet indsat som præsident lovede Joe Biden at nå 100 millioner vaccinationer, inden hans første 100 dage som præsident. Det kunne han allerede sætte hak ved efter 58 dage - knap en uge siden.

Nu hedder det nye mål 200 millioner vacciner i løbet af de første 100 dage, fortalte han som noget af det første.

- Ingen andre lande kommer tæt på, hvad vi gør. Og jeg tror, vi kan gøre det.

De fremmødte journalister sad med god afstand til pressemødet. (Foto: Jim WATSON © Scanpix)

Da journalisterne fik lov til at stille spørgsmål handlede flere af dem om, hvorvidt han genopstiller som præsident.

Efter lidt tøven sagde han:

- Det er planen, at jeg genopstiller. Det er min forventning. Men jeg respekterer dog skæbnen. Jeg har aldrig været i stand til at planlægge tre et halvt år ud i fremtiden med sikkerhed.

Ved næste valg, i 2024, vil Biden være 82 år gammel.

Samtidig blev han spurgt ind til, om han forventer at skulle dyste mod Donald Trump i 2024, hvis Biden genopstiller.

Til det svarede han:

- Jeg ved ikke engang, om der vil være et republikansk parti.

Han blev i samme ombæring spurgt ind til Republikanernes planer om at stramme valglovene i flere stater. Et forslag, Demokraterne mener vil gøre det sværere for minoritetsgrupper at stemme - og som Joe Biden bestemt ikke er tilhænger af.

- Det er sygt. Der er forslag om at forbyde uddeling af vand til folk i køen. Det er sygt.

Migranterne ved grænsen

Et af de varmeste emner til pressemødet handlede om de strømme af migranter fra Latinamerika, der vil til USA.

Antallet af ulovlige grænsekrydsninger ventes i år at kunne stige til det højeste i 20 år. Flere kritikere har sagt, at det skyldes lempelser i migrationspolitikken, og fordi mange migranter ser Joe Biden som en præsident, der vil tage imod dem med åbne arme.

En gruppe migranter beder ved grænsen mellem Mexico og USA. En person har en t-shirt med teksten: "Biden - please, luk os ind". (Foto: JOEBETH TERRIQUEZ © Scanpix)

Den præmis var Biden ikke med på.

- Jeg kan da godt lide tanken om, at de kommer fordi, jeg er en flink fyr. Men nej, det er sæsonbetonet. Og det skyldes også de politiske problemer i Latinamerika.

Men journalisterne var ikke færdige. Flere fotos har floreret af migranter - deriblandt uledsagede migrantbørn -, der er stuvet sammen i overfyldte telte ved migrantlejre i eksempelvis Texas. Det har Biden fået hård kritik for ikke at gøre noget ved.

Han ville dog ikke undskylde. Det skyldes, forklarede han, at det er utænkeligt for ham at lade børnene blive siddende på den anden side af grænsen og dø af sult i ørkenen.

Det er blandt andet billeder som disse af migranter, der er mange samlet på et lille område, der har givet anledning til kritik. (Foto: JAIME RODRIGUEZ SR. © Scanpix)

Så hellere tage dem ind i en overfyldt lejr, sagde han.

- At jeg skulle sige, at hvis et uledsaget immigrantbarn ender på den anden side af grænsen, så lader vi det bare dø af sult... Det vil jeg aldrig gøre.

Et andet aktuelt emne på mødet - i hvert fald i amerikansk politik - var begrebet "filibusteren". Det er en regel, der betyder, at der ofte skal 60 senatorer ud af Senatets i alt 100 til for at stemme lovgivning igennem.

Flere demokrater har ønsket at fjerne reglen. Og med Bidens egne ord, er han klar til at "gå langt" for at få reglerne lavet om. Men hvor langt, kom han ikke nærmere ind på.

- Et valg mellem autokrati og demokrati

Hvis der er noget, der hurtigt er blevet klart, er det, at Bidens regering har en hård kurs overfor Kina. Antony Blinken, USA's udenrigsminister, har ved flere lejligheder udtrykt bekymring, eksempelvis over deres tilstedeværelse ved havet omkring Taiwan.

Det endte i noget, der lignede verbale afklapsninger i Anchorage i Alaska sidste uge, da USA's nye udenrigsminister, Antony Blinken, mødtes med Kinas udenrigsminister, Wang Yi. (Foto: pool © Scanpix)

Den kurs fortsatte Biden på pressemødet, uden at være konkret. Han talte dog om vigtigheden af samarbejdet med EU for at kunne modstå Kina.

- Det er valget mellem autokrati og demokrati. Jeg har kendt Xi Jinping (Kinas præsident, red.) i lang tid. Han har ikke en demokratisk knogle i sin krop, men han er en klog fyr, sagde han.

Derudover fortalte han, at situationen omkring Nordkorea og deres affyring af to ballistiske missiler "bekymrer ham meget".

Og så håber han, at man snart kan trække tropperne ud af Afghanistan.

- Det bliver næppe muligt at trække alle amerikanske soldater ud inden 1. maj, som det ellers var lovet. Men vi bliver ikke i lang tid, sagde han.

Våbenstramninger handler "om timing"

På det seneste har der været to masseskyderier i USA med 18 dødsfald - seks af dem kvinder med asiatisk baggrund, der blev dræbt i et angreb på tre spaklinikker i Atlanta i Georgia.

En 21-årig mand er sigtet for massedrabet. Han siger selv, at han lider af sex-afhængighed og derfor skød mod klinikkerne, og politiet har hverken be- eller afkræftet, at angrebet skulle være racisitisk motivet.

Flere demokratiske politikere i USA håber, at der nu kommer stramninger af våbenloven og mere våbenkontrol. Men det kom der ikke så meget konkret om på pressemødet. Biden sagde, at han overvejede visse tiltag, men:

- Det handler om timing, sagde han.

Som det sidste emne nævnte Biden, at det næste store initiativ i amerikansk politik bliver store offentlige investeringer i infrastruktur. Men han nåede ikke at fortælle meget, før han meddelte, at han var nødt til at smutte.

Derefter forlod han presserummet. Og det første pressemøde med Joe Biden som præsident var slut.

Præsident Joe Biden brugte halvanden time på sit første pressemøde. (Foto: Oliver Contreras © Scanpix)

Opdateret 21.20 med ekstra afsnit om migrantbørn i lejre.

Facebook
Twitter