Langkilde: Amerikanerne frygter 'snow-zilla'

Washingtons borgmester siger, at stormen bliver et spørgsmål om liv eller død.

Siden klokken 15 amerikansk tid har gaderne været stort set øde, fordi amerikanerne ingen risiko løber i stormen. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

'Snowzilla' og 'Snow-mageddon' kalder amerikanerne den snestorm, der lige nu rammer det østlige USA.

Ifølge Johannes Langkilde, DR's USA-korrespondent, der lige nu befinder sig i Washington, har amerikanerne det med at finde på navne, der får situationen til at lyde lidt værre, end den er.

De er generelt meget ængstelige for, hvad stormen bringer, siger han.

- Alle dem jeg taler med snakker kun om snestormen. De er gået i panik allesammen. De er meget opmærksomme på ikke at løbe nogen risiko, siger han.

Han fortæller, at der i flere timer nu ikke har været en eneste bil eller menneske på gaderne. Det lader til at alle er gået i læ for sneen.

Man forventer, at omkring 75 millioner mennesker i USA vil blive berørt af den ekstreme snestorm.

Johannes Langkilde har taget et billede af hylderne i et supermarked, hvor de lokale har hamstret mælk, som 'hvis snestormen varede i 14 dage', siger USA-korrespondenten.

Johannes Langkilde medgiver dog, at amerikanernes bekymringer denne gang måske er berettiget. Washingtons borgmester, Muriel Bowser, har forberedt borgerne på det værste med en udtalelse om, at det er de værste vejrudsigter i 90 år, og at det er et spørgsmål om liv eller død. Ingen bør gå ud efter klokken 15 amerikansk tid, opfordrer hun.

Amerikanernes forsigtighed skyldes formentlig, at østkysten ikke er vant til så store mængder sne.

Derfor bruger de for eksempel ikke vinterdæk, siger Johannes Langkilde, og det får naturligt nok mange bilister til at skride af vejbanen, når der ligger op til en halv meter sne som i Washington.

Derudover vil mange få problemer med at opvarme deres huse.

- Langt de fleste huse er varmet op med varmepumper og elektricitet. Men her hænger elkablerne frit i luften. De falder ned, når der ligger store mængder sne på dem, og det giver strømafbrydelser, forklarer Johannes Langkilde.

Mange huse er dårligt isolerede, og derfor vil mange amerikanerne formodentlig komme til at fryse i de næste par dage.