Langkilde om Rusland-undersøgelse: Det Hvide Hus taget med bukserne nede

Donald Trump var ikke orienteret om udnævnelse af særlig anklager.

Den tidligere FBI-chef, Robert Mueller, blev i nat udpeget til særlig anklager. (Foto: © Molly RILEY, Scanpix)

Det kom bag på Det Hvide Hus, da USA's justitsministerium i nat dansk tid udpegede en særlig anklager til at undersøge Ruslands mulige indblanding i det amerikanske præsidentvalg.

- Det Hvide Hus anede ikke noget som helst - der gik over en time, før man hørte noget fra dem i form af en pressemeddelelse. De blev simpelthen taget med bukserne nede, er der meget, der tyder på, fortæller DR Nyheders USA-korrespondent, Johannes Langkilde.

Outsider

Den tidligere chef for forbundspolitiet FBI Robert Mueller får opgaven med at kulegrave, om Rusland forsøgte at påvirke valgresultatet, og om der var forbindelser mellem Donald Trumps kampagnestab og Rusland.

Som særlig anklager får Robert Mueller vide beføjelser til at efterforske og tiltale - samtidig med, at han har fordelen af at være outsider.

- Man vælger en særlig anklager, når der er frygt for, at der ikke er uafhængighed i systemet. Og det her handler jo om præsidenten og de folk, han omgiver sig med. Så hvis justitsministeriet og FBI skulle undersøge Trump, er der risiko for interessesammenfald, forklarer Johannes Langkilde.

Som en understregning af behovet for en særlig anklager var det USA's vicejustitsminister, der stod bag beslutningen om at udpege Robert Mueller.

Justitsminister Jeff Sessions har nemlig været nødt til at erklære sig inhabil i undersøgelsen af Rusland, efter han talte usandt om sine kontakter til russere under en høring i Senatet.

Trump kan fyre Mueller

Robert Mueller skal fortsætte den undersøgelse, som FBI's chef James Comey var i gang med, inden Donald Trump fyrede ham. Mueller vil teknisk set blive en del af justitsministeriet, men han skal ikke orientere Det Hvide Hus om sit arbejde.

Præsident Trump har dog stadig ret til at fyre ham, påpeger Johannes Langkilde:

- Men hvis han gør det, vil han befinde sig i den prekære situation at kunne sammenlignes med Richard Nixon. Nixon fyrede nemlig den særlige anklager, som var sat til at undersøge Watergate-skandalen, fordi han var utilfreds med, at man forlangte nogle båndoptagelser fra Det Hvide Hus udleveret.