Langkilde om Trumps Nixon'ske fyring: Det her er vanvittigt

Der spekuleres flere steder over, om Donald Trump fyrede FBI-chef James Comey, fordi han begyndte at blive en belastning.

USA's præsident Donald Trump har valgt at fyre James Comey, der blev udpeget til posten af Barack Obama tilbage i september 2013. (Foto: GARY CAMERON © Scanpix)

Donald Trump valgte natten til onsdag - dansk tid - at give direktør for USA's forbundspoliti, FBI, sparket.

En meget opsigtsvækkende reaktion, vurderer DR's USA-korrespondent Johannes Langkilde.

- Det her er vanvittigt. Det er på alle måder en mærkelig sag. Det er historisk, at præsidenten fyrer en chef for forbundspolitiet FBI, forklarer han.

En fyret FBI-chef er i sig selv opsigtsvækkende, men sagen bliver endnu mere speget af, at FBI-chefen - James Comey - stod i spidsen for en undersøgelse af Donald Trumps påståede forbindelse til Rusland og russisk involvering i præsidentvalget.

Dermed har fyringen også skabt en klar association til Watergate-skandalen og tidligere præsident Richard Nixon, for hvem sagen blev hans endeligt som præsident. Nixon fyrede godt nok ikke en FBI-chef, men i stedet den særlige undersøger, som var udpeget til at lede undersøgelsen mod netop Nixon.

- Det er i hvert fald det, som på overfladen springer i øjnene. At der så ifølge Donald Trump er gode forklaringer på, hvorfor Comey er blevet fyret, formilder ikke Demokraterne og konspirationsteoretikerne, som nærmest koger over på stort set samtlige medier, forklarer Johannes Langkilde.

- Så på den måde er der virkelig tale om en i hvert fald usædvanlig situation.

En belastning for Trump?

På sociale medier florerer lige nu et brev fra Donald Trump til James Comey, hvori han bliver afskediget.

https://twitter.com/PeterAlexander/status/862063234429444096

Den officielle forklaring på fyringen af James Comey er ifølge Trump-administrationen den nu tidligere FBI-chefs håndtering af sagen om Hillary Clintons e-mailsag.

Sagen spillede en stor rolle under hele præsidentvalgkampen, ikke mindst på grund af James Comey, der af flere omgang selv bragte den på banen i medierne.

Dengang roste Trump Comey for at gøre det rigtige, og derfor har baggrunden for fyringen også skabt undren i flere kredse.

- For hvorfor fyrede Donald Trump så ikke Comey fra dag et, da han tiltrådte som præsident. Der har jo været bred enighed om, at Comey har optrådt meget usædvanligt. Og Demokraterne ville have været enige i, at han skulle fyres, fordi mange af dem mener, at han har kostet Hillary Clinton præsidentembedet. Så derfor stiller man spørgsmålstegn ved timingen, forklarer Johannes Langkilde.

For fyringen kommer, netop som James Comey for alvor begynder at komme i spil i forhold til undersøgelsen af Ruslands påstående indblanding i det amerikanske valg.

- Comey skal vidne på torsdag her i USA, og der er lagt op til, at undersøgelsen omkring Trump og hans påståede forbindelse til Rusland begynder at blive ganske interessant. Derfor siger nogen, at det lugter af, at Trump vil af med Comey – ikke på grund af Hillary Clintons e-mails – men fordi han simpelthen var begyndt at blive en belastning, siger Johannes Langkilde.

Med Comey ude af vagten skal FBI helt logisk have udpeget en ny chef. Og det giver ifølge Johannes Langkilde Trump en særlig fordel.

- Det vil sige, at Donald Trump nu får mulighed for at udpege den mand, som skal stå i spidsen for undersøgelsen af Donald Trump selv.

Hvem er James Comey? Lær fem ting om ham her:

Facebook
Twitter