Langkilde: Rasende Trump vil kæmpe for sit indrejseforbud

Afvisning af indrejseforbud er et stort nederlag for Donald Trump, vurderer USA-korrespondent.

USA's præsident Trump er rasende og optændt af kampiver, efter at en dommer fra Hawaii har blokeret andet udkast af hans indrejseforbud, der skal forbyde personer fra seks overvejende muslimske lande at rejse ind i USA.

Det fortæller DR's korrespondent i USA, Johannes Langkilde.

- Han har netop holdt et vælgermøde i delstaten Tennessee ganske som om, der stadig var valgkamp. Her sagde han, at dommeren fra Hawaii har overtrådt sine beføjelser, og at han vil tage kampen helt til Højesteret om nødvendigt, siger Johannes Langkilde.

Dommer: Strider mod forfatning

Kort før indrejseforbuddet skulle træde i kraft i dag, valgte en føderal dommer fra Hawaii at blokere forbuddet med den begrundelse, at det strider mod den amerikanske forfatnings sikring af religionsfrihed ved at diskriminere personer fra muslimske land at rejse ind i USA.

I det nye udkast til indrejseforbuddet havde Donald Trump ellers fjernet alle hentydninger til religion som begrundelse for at sortliste indrejsende fra Iran, Yemen, Sudan, Libyen, Somalia og Syrien. Men dommeren mente, at hensigten bag forbuddet stadig er at diskriminere muslimer. Personer fra Irak var også fjernet fra andet udkast, ligesom personer med opholdstilladelse eller asyl blev undtaget.

Donald Trump fordømte dommerens beslutning på mødet i Tennessee.

- Denne afgørelse får os til at se svage ud, hvilket vi ikke længere er. Tro mig, sagde Donald Trump til store klapsalver.

Langkilde: Politisk nederlag

Præsidenten vil sandsynligvis ikke forsøge at lave en version 3.0 af sit indrejseforbud, vurderer Johannes Langkilde.

- At lave en tredje version vil formentlig være et stort politisk nederlag. Jeg tror nærmere, at han vil sætte hårdt mod hårdt og forsøge at få den her igennem, og det er bestemt heller ikke umuligt, at det her indrejseforbud i sin anden version rent faktisk kan komme igennem i Højesteret, hvis han tager den hertil, siger Johannes Langkilde.

Indrejseforbuddet er en vigtigt mærkesag for Donald Trump, vurderer DR's korrespondent.

- Han har gjort det til et kardinalpunkt at få denne lovgivning igennem og få dette dekret til at træde i kraft. Det var det, han lovede sine vælgere under valgkampen. Alene det at det første indrejseforbud blev underkendt, og at han bøjede sig og gik tilbage og skrev det om, og at det nu også i anden omgang bliver underkendt - det er et stort nederlag for Donald Trump. Og det er derfor, han er så rasende, for der er meget på spil, siger Johannes Langkilde.

Se et klip fra Donald Trumps tale herunder

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:58ca3d506187a5096ced9434