Langsommere end Kazakhstan: Tyskland er et digitalt u-land

Selv i Tysklands største byer halter det med god forbindelse på både mobil- og internet.

Angela Merkels regering har lovet at udbedre det haltende netværk, men ord er ikke blevet fulgt op af handling. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

Man skal ikke langt væk fra Friedrichshain og Berlin Mitte, inden mobildækningen er dårlig i Tyskland.

For selvom milliarder er sat af til udbygning af landets netværk, så har udviklingen af Tysklands digitale infrastruktur stort set stået stille under kansler Merkels regeringstid.

En af de heldige, der har 50 mb internetforbindelse i sin ejendom, er DR's Tyskland-korrespondent, Michael Reiter, som bor midt i Berlin. Men det er der ikke mange, der har, fortæller han.

- Mange af mine naboer må nøjes med hastigheder omkring 16 mbit/s. Det er lige nok til at maile og surfe, men ikke nok til at streame video.

- Hvad angår mobildækning, så har jeg 4G, hvis jeg går ud på altanen, men hvis jeg gik ned om hjørnet, så ville jeg hurtigt falde ud. Og det er altså situationen i Tysklands største by. Så snart du kommer ud på landet, er situationen meget værre.

Efter Marokko og Kazakhstan

Tyskland er oversået af sorte mobilhuller og områder, hvor internettet slæber sig af sted. Men det er først ved international sammenligning, at Tysklands problemer for alvor bliver tydelige.

Når det kommer til 4G-dækning er Tyskland 60. pladsen internationalt - efter lande som Marokko og Kasakhstan. Hvad angår internethastighed kommer Tyskland på en 25. plads.

- Det er et voksende problem for Tysklands erhvervsliv og borgere. Tyskland og dets økonomi er i fare for at ryge bagom dansen i en globaliseret verden, hvor hurtig dataoverførsel er alfa og omega. Det advarer tyske økonomer også om, fortæller Michael Reiter.

Regionerne dør ud

I landets mindre byer er konsekvensen af det dårlige netværk langt større end blot udfald under telefonsamtaler og dårlig streamingkvalitet.

Det gælder for eksempel i byen Kleßen-Görne, ikke langt fra Berlin, hvor borgerne ifølge byens borgmester må kravle op på stiger for at modtage sms'er. De er fanget i det forrige århundrede, fortæller Michael Reiter.

- De har kun deres fastnettelefon som tilforladeligt kommunikationsmiddel. Og det er altså et handicap i en verden, hvor kommunikation i større og større grad foregår mobilt.

- Det rammer unge, der vil sende billeder og beskeder til hinanden. Det rammer voksne, der vil overføre penge i netbank. Deres engangskoder til mobilen ankommer ikke. Det er et kæmpe problem, især også når der sker ulykker - og man ikke kan ringe til politi og brandvæsen.

Det, der gør ondt værre er, at internettet i byer som denne heller ikke fungerer. Hastigheden ligger på 128 Kbit/s. Det er på niveau med den type forbindelser, man havde i Danmark i 1990’erne.

- Det rækker knap nok til at sende en mail. Og konsekvensen er, at indbyggere og erhvervsliv fraflytter. Regionerne dør ud på det her problem, fortæller Michael Reiter.

Pengene ligger og venter

Den tyske regering har sovet i timen, fortæller Michael Reiter. For selvom der er stillet milliardbeløb til rådighed til udbygningen af det tyske mobil- og internet, så når pengene ikke frem til byer og kommuner.

- Det skyldes, så vidt jeg kan vurdere, et enormt tysk bureaukrati. Dermed overlader man teleselskaberne at sørge for dækningen. Og de handler altså kun ud fra et økonomisk incitament – det vil sige, at de etablerer kun mobilantenner og bredbåndskabler der, hvor de mener, det kan betale sig. Udbygningen bliver ikke set som en samfundsopgave.

Om et par dage er der valg i Tyskland. Den underudviklede digitalisering er på dagsordenen, og alle partierne er enige om, at problemet skal løses.

- Partierne tilbyder forskellige løsninger. Liberale FDP vil have en decideret digitalminister, der tager ansvar for udbygningen. Merkels CDU har lovet, at alle tyskere får bredbånd på 50 Mbit senest til næste år. Men regeringspolitikerne lovede allerede guld og grønne skove ved sidste valg - og der er ikke sket meget siden.

Tyskerne går til valg på søndag. Du kan se mere om Tysklands netværksproblemer i TV-Avisen kl. 21.30 i aften på DR1.

FacebookTwitter