Langt fra fredsaftale: Prorussiske oprørere holder fortsat ukrainere fanget

Udenrigsministre mødes i dag for at få parterne til at overholde fredsaftalen for Østukraine.

Fangeudvekslingen som DR's korrespondent overværede på en bro i Østukraine.

Snigskytter sidder klar på en lukket bro i grænselandet mellem Ukraine og den selvudnævnte Folkerepublik Lugansk.

De stirrer koncentreret mod de nøgne træer omkring broen.

På signal marcherer soldater i militæruniform frem fra hver sin ende af broen. Fra Ukraine fører ukrainske soldater an efterfulgt af fire kvinder og to mænd med store bæreposer og varme dynejakker.

Det er ikke muligt, at få at vide hvor lang tid de har været fanger på den ukrainske side, men nu skal de seks hjem til den selvudnævnte folkerepublik.

På midten af broen går de soldater fra den selvudnævnte republik i møde.

De har tre ukrainere med, som efter otte måneders fangenskab bliver givet til de ukrainske soldater i bytte for de seks fanger. Fangeudvekslingen foregår i stilhed, og inden for et minut er fangerne på vej hjem.

Fredsaftalen bliver ikke overholdt

Udvekslingen af fanger foregik i fredags i byen Shahastya på grænsen mellem Ukraine og folkerepublikken Lugansk.

Vi må konstatere, at det er de færreste punkter i fredsaftalen, der bliver overholdt.

Matilde kimer, dr's rusland- og ukrainekorresopndent

Fangeudveksling er et af 13 punkter i den fredsaftale mellem Ukraine og prorussiske oprørere som regeringsledere fra Tyskland, Frankrig, Rusland og Ukraine forhandlede på plads for godt et år siden.

I efteråret blev fangeudvekslingen lagt på is, men selvom fangeudvekslingen nu er genoptaget er det ikke ens betydende med at fredsaftalen bliver overholdt.

Det fortæller DR’s Ruslands- og Ukrainekorrespondent Matilde Kimer.

- Ifølge fredsaftalen skulle alle fanger udveksles. Officielt mangler Ukraine stadig knap 200 mennesker, som de mener, er i oprørernes varetægt og vi kender ikke et officielt tal fra oprørerne. I det hele taget må vi konstatere, at det er de færreste punkter i fredsaftalen, der bliver overholdt, siger Matilde Kimer.

Sikkerhed, fangeudvekslinger og valg blokerer for fredsaftalen

På trods af fredsaftalen, bliver der jævnligt rapporteret om angreb på både den Ukrainske og prorussiske side.

Siden fredsaftalen blev underskrevet i Minsk har 2.500 mistet livet.

Ukraine slæber fødder i forhold til den decentraliseringsreform de skrev under på.

matilde Kimer, dr's Rusland- og Ukrainekorrespondent

Dermed er der i alt 10.000 der har mistet livet siden krigen mellem Ukraine og de prorussiske oprørere startede for to år siden.

I dag mødes udenrigsministrene fra de fire lande så igen. Denne gang i Paris, for at få parterne til at overholde fredsaftalen. Ifølge Matilde Kimer er det sikkerhed, flere fangeudvekslinger og valg, som bliver dagens store knaster.

- Ukraine slæber fødder i forhold til den decentraliseringsreform de skrev under på i fredsaftalen. Samtidig bør oprørene ifølge aftalen give kontrollen over grænsen tilbage til Ukraine og afholde valg i overensstemmelse med internationale regler, siger Matilde Kimer.

- Ingen af de tre dele ser ud til at blive til virkelighed foreløbig, fordi ingen af dem reelt er interesserede i den løsning, der er nedfældet i fredsaftalen.