Lars Løkke Rasmussen bekræfter: Har modtaget brev med amerikansk F-16-tilladelse

Så snart træningen af ukrainske piloter er slut, har Danmark tilladelse til at sende F-16-kampfly til Ukraine.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen er i disse dage i Kina på et erhvervsfremstød.

Opdateret med kommentar fra forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Danmark har fået tilladelse fra USA til at sende F-16-kampfly til Ukraine, så snart træningen af ukrainske F-16-piloter, der ledes af Holland og Danmark, er gennemført.

Det bekræfter udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), der i disse dage er på et erhvervsfremstød i Kina.

- Jeg kan bekræfte, at forsvarsministeren og jeg har skrevet til vores kolleger i USA om vores muligheder. Og der har vi modtaget et venligt brev fra USA's udenrigsminister, Antony Blinken, som giver os visse handlemuligheder. Det er vi nu i gang med at afsøge sammen med vores allierede, siger Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder.

Betyder det så, at vi kommer til at levere de F-16-fly, som ukrainerne har efterspurgt?

- Det betyder, at en barriere for at kunne det ikke er der længere. Og sammen med vores allierede er vi nu ved at afklare, hvad det næste skridt kan være, siger Lars Løkke Rasmussen.

Udenrigsministeren tilføjer, at også den hollandske udenrigsminister har skrevet sammen med amerikanerne.

I brevet, som nyhedsbureauet Reuters angiveligt har set, skriver den amerikanske udenrigsminister, at USA hurtigt vil ekspedere anmodninger om overleveringer af F-16'ere til Ukraine. De skriver også, at Holland har fået samme tilladelse som Danmark.

USA producerer F-16-kampfly, og derfor kræver eksport af flyene landets godkendelse.

- Det forbliver afgørende, at Ukraine er i stand til at forsvare sig mod vedvarende russisk aggression og krænkelse af sin suverænitet, skriver Blinken i brevet ifølge Reuters.

Det kan få stor betydning for krigen, hvis Ukraine får kampfly som F-16. Hvordan kan du se i en explainer herunder.

Med den amerikanske godkendelse, er der kortere vej til, at flyene kan sendes afsted til Ukraine. Det oplyser forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Regeringen har sagt flere gange, at en donation er et naturligt næste skridt efter træning. Vi drøfter det med nære allierede, og det forventer jeg, at vi snart kan blive mere konkrete om, skriver Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau.

Håber på fly i 2024

Udmeldingen fra USA kommer, efter at den ukrainske talsperson for det ukrainske luftvåben i onsdags udtrykte en vis skuffelse over, at der ikke ville komme F-16-fly i løbet af efteråret og vinteren.

- Det er allerede indlysende, at vi ikke vil kunne forsvare Ukraine med F-16-fly dette efterår eller vinter. Vi havde ellers håbet, at det ville kunne hjælpe os med at forsvare os mod russernes missiler og droneterror, lød det fra talspersonen Jurij Ihnat onsdag aften, skriver The Guardian.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters viser billedet her to F-16-kampfly fra Hollands luftvåben. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Ritzau Scanpix)

I juli oplyste Forsvarsministeriet, at træningen af piloterne ville begynde i sensommeren, og at man formentlig ville se "resultaterne af træningen" i begyndelsen af 2024.

Den 12. juli sagde den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, at han forventede, at F-16-flyene ville være operationelle omkring marts 2024.

I alt er 11 lande med i den koalition, der skal træne ukrainske piloter.