Lasse blev lukket inde på universitetet under angreb på moskéer: 'Folk var helt rundt på gulvet'

Politiet beordrede flere institutioner i Christchurch til at lukke ned, inden de formodede gerningsmænd bag terrorangrebet blev pågrebet.

Politiet har været massivt tilstede foran de to moskéer, der i dag blev angrebet. Mindst 49 personer er dræbt i terrorangrebet, oplyser politiet.

Et dødeligt terrorangreb på to moskéer i Christchurch i New Zealand ryddede i dag byens gader for mennesker. Politiet opforede alle til at blive indendøre af frygt for flere angreb, mens skoler og hospitaler blev lukket ned for udefrakommende.

Danske Lasse Bjerrum, der er udvekslingsstuderende på University of Canterbury i Christchurch, opholdt sig på universitetet, da skyderierne i de to moskéer fandt sted.

Her blev de studerende bedt om at blive på campus og forholde sig i ro:

- 14.40 newzealandsk tid fik vi en mail om, at universitetet var i en såkaldt "lock-down tilstand". Ingen måtte komme ud, og der var heller ingen, der fik lov at komme ind i bygningerne i de tre en halv time, det stod på, fortæller Lasse Bjerrum.

University of Canterbury ligger omkring fire kilometer væk fra en af de ramte moskéer.

Ingen information om angreb

Lasse Bjerrum fortæller, at han selv måtte finde ud af, at to moskéer var blevet angrebet, da universitetet lukkede ned. Informationen fra universitetsadministrationen var mangelfuld, og usikkerheden lå i flere timer som en tung dyne over campus:

- Vi fik kun at vide af universitetet, at der havde været en hændelse i byen. Ikke andet. Jeg måtte selv finde ud af, hvad der præcis var sket, og det hele var meget forvirrende, fordi nogle af medierne var hurtigt ude med forkerte oplysninger om mulige skyderier på et hospital, siger Lasse Bjerrum og tilføjer, at andre fik deres informationer fra sociale medier.

- Folk var helt rundt på gulvet. Jeg har hørt fra mine medstuderende hernede, at nogle på universitetet også så en live-video af skyderiet i en af moskéerne, mens det stod på.

Formodet gerningsmand er anholdt

Politiet beordrede institutioner i byen til at lukke ned, mens potentielle gerningsmænd blev identificeret. I morges dansk tid var meldingen fra politiet nemlig fortsat, at der kunne være flere involverede i angrebet. På daværende tidspunkt havde politiet pågrebet fire personer.

En af de mistænkte, der nu er i politiets varetægt, menes at stå bag bag den live-video, der er blevet delt på sociale medier som Instagram og Facebook.

Ifølge newzealandske medier er der tale om en 28-årig australsk mand, der forud for angrebet også lagde et højreekstremistisk manifest ud på internettet.

På et pressemøde i dag kaldte premierminister i New Zealand Jacinda Ardern skyderiet for et terrorangreb. Mindst 49 personer er dræbt, og flere er hårdt såret efter skyderiet.

Byen er næsten tom

Danske Mikkel Løgsted og Kristoffer Frank var netop vågnet, da angrebet fandt sted. De ankom til Christchurch for mindre end et døgn siden, og da de ville forlade hotellet for at spise frokost, løb receptionisten efter dem.

- Angrebet var lige sket der, så receptionisten opfordrede os til at blive på hotellet, fordi politiet havde sagt, at gerningsmændene ikke var fanget. Hotellet var i gang med at lukke ned og låse dørene, siger Mikkel Løgsted.

Kristoffer Frank og Mikkel Løgsted er chokerede.

- Byen er næsten tom, og folk er rykket indendøre. Vi venter også her på hotelværelset, indtil politiet melder nyt ud, siger Kristoffer Frank.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk