Leder af redningsaktion: Det var mission impossible, men vi klarede det

Både drenge og dykkere er nu kommet sikkert ud af Tham Luang-grotten i Thailand.

Der var smil og klapsalver under aftenens pressemøde ved Tham Luang-grotten. Her ses leder af redningsaktionen, Narongsak Osotanakom.

- Vi har reddet alle. Det lykkedes!

Sådan lød ordene fra lederen af redningsaktionen, Narongsak Osotanakom, på et pressemøde ved Tham Luang-grotten i Thailand for kort tid siden.

I dag har man nemlig afsluttet den omfattende redningsaktion, der her til eftermiddag resulterede i, at de sidste fire drenge og deres træner blev reddet ud af den grotte, hvor de og deres holdkammerater har været fanget siden den 23. juni.

Mission impossible

1.000 redningsarbejdere har deltaget i arbejdet for at få de 12 drenge og deres træner ud af grottesystemet.

Aktionen er blevet fulgt med spænding i både Thailand og resten af verden, og Narongsak Osotanakom blev da også mødt af et stort bifald fra de tilstedeværende, da han trådte frem for at holde redningsaktionens sidste pressemøde.

- Vi har gjort det, som andre troede var umuligt, sagde han og tilføjede, at han aldrig har set så stort og velfungerende et samarbejde.

- Den vigtigste lektie, vi har lært her, er, at vi er lykkes med denne mission, fordi vi elsker og støtter hinanden. I dag har det thailandske folk – Team Thailand – opnået Mission Impossible.

Glæde og begejstring blandt de frivillige i pressestanden nær Tham Luang-grotten her til aften lokal tid. (Foto: © Soe Zeya Tun, Scanpix)

Tham Luang-grottens helt

pressemødet kunne han også fortælle, at de tre dykkere og den læge, der har opholdt sig inde i grotten med drengene og deres træner de seneste fire dage, er kommet sikkert ud.

Thai Navy Seal, den eliteenhed, som dykkerne og lægen er en del af, har delt et billede af dem, på sin Facebook-profil.

Men det var ikke kun glæde og begejstring, der prægede pressemødet. Narongsak Osotanakom sagde også ord om Samarn Poonan, den dykker, der i torsdags mistede livet, da han løb tør for ilt på vej ud af grotten.

- Samarn Poonan er Tham Luang-grottens helt. Han er ikke kun en helt for Thailands befolkning, men for hele verden. Samran, hvil i fred, lød det fra Narongsak Osottanakorn.

Samarn Poonan blev 38 år. Han var tidligere dykker i Thai Navy Seals og havde meldt sig frivilligt i redningsaktionen.

En æresvagt holder Samarn Poonans billede under en mindeceremoni i Rayong provinsen, Thailand. (Foto: © Stringer ., Scanpix)

Flere detaljer på vej

De sidste fire drenge og deres træner er alle blevet indlagt på hospitalet i Chiang Rai. De vil være indlagt i hvert fald de kommende syv dage, oplyser hospitalet.

De tre dykkere og lægen skal igennem den samme medicinske behandling og undersøgelse som drengene, fortæller han.

Han tilføjer, at der vil være et større pressemøde i morgen, hvor man vil gennemgå detaljerne i redningsaktionen.