Lederen for Labour anklages for antisemitisme

Partitoppen i Labour diskuterer lige nu, om partiets definition af antisemitisme er korrekt.

Toppen af det britiske oppositionsparti Labour mødes for at diskutere, hvordan partiet skal håndtere anklager om antisemitisme, som partiet og dets leder, Jeremy Corbyn, udsættes for at det jødiske samfund.

Anklagerne begyndte efter Labour i juli indoktrinerede Den Internationale Holocaust Remembrance Alliances, IHRA, definition af antisemitisme i deres adfærdsprogram (code of conduct, red.) Men udelod nogle de eksempler på antisemitisme, som IHRA fremlægger som del af deres definition.

Mandag beskyldte så den respekterede overrabbiner, Lord Sacks, i direkte vendinger Jeremy Corbyn for personligt at være antisemit. Det gjorde han på baggrund - af det rabbineren formulerede som - Corbyns "udtalelser om jøder", som Corbyn blandt andet har sagt ikke forstår ironi, men også på grund af Labour-lederens møder med den palæstinensiske gruppe Hamas.

Møderne ligger mange år tilbage, og som Corbyn har forklaret det, var de en del af et forsøg på at skabe fred, men som Labour-lederen heller ikke har ønsket at undskylde for eller kalde en fejl. Ifølge overrabbineren er den slags signaler afgørende.

- Der har levet jøder i Storbritannien siden 1656. Jeg kender ikke til noget andet tidspunkt i de 362 år, hvor mange jøder, som de gør nu, spørger sig selv, om det er sikkert at lade sine børn vokse op her. Det er meget bekymrende, sagde Lord Sacks til britiske BBC.

Det burde være så godt

I dag har deres været større protester foran Labours hovedkvarter i London, hvor demonstranter har vist skilte med tekster som: "Nul-tolerance over for antisemitisme". Labour og lederen Jeremy Corbyn burde lige nu føre stort i meningsmålingerne over det regerende konservative parti.

Regeringen og premierminister Theresa May oplever den den ene katastrofale sag efter den anden, og partiet befinder sig i en næsten borgerkrigslignende tilstand, når det handler om tidens største politiske opgave, nemlig Brexit.

En af grundene til at Jeremy Corbyn imidlertid også har problemer, handler om en diskussion, som har præget det politiske Storbritannien gennem hele sommeren: spørgsmålet om antisemitisme hos Labour og hos Corbyn selv.

John McDonald, en af Corbyns nærmeste i Labours ledelse, sagde mandag, at alle, der kender Jeremy Corbyn, ved, at han har kæmpet imod racisme og antisemitisme hele sit politiske liv. McDonald understregede også, at Corbyn vil gøre alt for at beskytte jøder i det britiske samfund, og at han ikke på nogen måder diskriminerer overfor jøder.

- Men vi skal have fundet en balance, så man stadig kan kritisere den israelske regerings politik, uden at blive kaldt antisemit, siger McDonald til BBC TV.

Han understreger i dag, ligeledes over for BBC, at han håber, at alle IHRA's eksmempler på antisemitisme bliver optaget i Labours adfærdskodeks.

Kritik - også - fra egne rækker

Problemet er imidlertid dybere, mener en del folk – også højt placerede politikere i Labour. Neil Coyle er medlem af parlamentet, valgt i London, og for ham er det åbenlyst, at der er et problem.

- Vi er et stort parti, og der skal være plads til debat og forskellige synspunkter. Men vi har tilladt, at der i partiet også findes holdninger, der er helt klart uacceptable, siger Neil Coyle, da DR Nyheder besøger ham på sit kontor i bydelen Bermondsey i London.

- Det er for eksempel ikke acceptabelt at kritisere alle jøder for det, der besluttes af regeringen i Israel, fortsætter Neil Coyle.

Det hjælper, ifølge Neil Coyle, ikke, at man internt i Labour og i toppen hos Corbyn forsøger at gøre det her til et spørgsmål om, at højreorienterede aviser vil sværte Corbyn til. Eller at mene at Israel står bag kampagnen.

- Vi er nødt til at kigge på os selv og få ryddet op, siger Neil Coyle og tilføjer, at Corbyns meget venstreorienterede politik har tiltrukket masser af nye medlemmer til partiet, og også en del fra en meget militant venstrefløj, siger Neil Coyle og tilføjer:

- Vi skal være et bredt parti. Men lige nu er der nogle meget yderligtgående personer, som pludselig er begyndt at præge dele af debatten, mener Neil Doyle

Den tidligere leder af partiet, Gordon Brown sagde mandag i en tale, at Labour nu må anerkende den internationale definition af antisemitisme, som partiet ellers har været tilbageholdende med at gøre, fordi det ifølge partiet kan umuliggøre kritik af Israel.

- Det her er ikke kun et spørgsmål om politik. Det er et spørgsmål om selve sjælen i Labour, sagde Gordon Brown.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk