Leicester lukker igen: 'Jeg er flov over min by'

Leicester er første by i Storbritannien, som er lukket ned igen. Flere byer kan følge efter

Gail Highland bor i udkanten af Leicester. Hun mener, nedlukningen er indbyggernes egen skyld. (Foto: Kim Dang Trong © DR © (c) DR)

Gail Highland er normalt stolt over sin hjemby. Men ikke i disse dage.

- Jeg er ærlig talt meget flov over Leicester.

Hun bor i udkanten af Leicester i det midtengelske landskab. Byen, som de seneste par år har haft stor succes på fodboldbanen, men som nu er berygtet for noget helt andet.

- Mine venner og bekendte i andre engelske byer kigger på Leicester som en beskidt by, fortæller Gail Highland.

Mens resten af Storbritannien så småt genåbnede for snart to uger siden, forblev Leicester - der er på størrelse med Aarhus - som eneste by lukket. Smittetallene steg og steg. Og det frustrerer Gail Highland, som mener, det er indbyggernes egen skyld.

- Jeg synes, flertallet har svigtet os andre ved ikke at følge retningslinjerne. Der er bestemte kvarterer i byen, som har brudt reglerne, og derfor står vi i den her situation, siger hun.

  • Smilet var stort hos Gail Highland, da DR's reporter mødte hende i 2016, da Leicester City sensationelt vandt det engelske mesterskab i fodbold. Nu er stoltheden over byen vendt til skam. (Foto: Bardur Veihe © (c) DR)
  • Shiv Amano synes, det er hårdt at skulle igennem en ny nedlukning. Særligt når man har børn. (Foto: Kim Dang Trong © DR © (c) DR)
  • Shahida Mohammed med sine børn Sabah og lille Adris. Hun bor i Leicester og kalder nedlukningen for deprimerende. (Foto: Kim Dang Trong © DR © (c) DR)
  • De hvide telte kender de også i Leicester. (Foto: Kim Dang Trong © DR © (c) DR)
1 / 4

'Folk følger ikke reglerne'

Det hele gik ellers så godt. Kurven var knækket, og smittetallene gik i den rigtige retning. Men da premierminister Boris Johnson i starten af måneden genåbnede pubber, frisører og restauranter i hele Storbritannien, måtte Leicester vente på ubestemt tid.

Det skaber vrede i byen, når folk ikke tager smitten alvorligt, siger Lynn Adante, der er sosu-assistent på et lokalt sygehus.

- Mange har ikke masker på. Ikke engang i bussen. Tager du bussen, kan du se, at nogle følger reglerne, og andre ikke gør, siger hun.

En advarsel til resten af landet

- Folk overholdt ikke retningslinjerne under den første nedlukning, fortæller sikkerhedsvagt Sakera Said. (Foto: Kim Dang Trong © DR © (c) DR)

Nedlukningen betyder, at alle opfordres til at blive hjemme. Kun supermarkeder, apoteker og takeaway-restauranter er åbne, og man fraråder alle rejser til og fra Leicester.

- Det er hårdt. Lige når du tror, du får din frihed tilbage, så får du at vide, at nedlukningen fortsætter, og endda kan blive forlænget igen, siger Shiv Amano, it-analytiker.

- Jeg spekulerer på, om man bruger byen som en advarsel til resten af landet og måske til at statuere et eksempel på, hvad der kan ske, hvis folk ikke retter sig efter reglerne, siger han.

Noget tyder på, at den lokale nedlukning af Leicester ikke bliver den sidste. Sundhedsminister Matt Hancock har sagt, at man fremover vil lave målrettede nedlukninger for at stoppe mikroudbrud landet over.

Og nu er en liste med 20 bynavne blevet lækket fra myndighederne til avisen The Observer. Her fremgår det, at smittetallene i byer som Bradford og Sheffield er under tæt overvågning fra regeringen.

Mens det meste af Leicester ligner en spøgelsesby, så er der stadig mange folk på gaden i centrum. (Foto: Kim Dang Trong © DR © (c) DR)

Hvorfor lige Leicester?

Gail Highland bor i et hus i udkanten af Leicester. Her kan hun lufte hunden og børnene kan lege i haven. Andre steder i byen har man ikke de muligheder.

- Vi har en stor gruppe af etniske minoriteter. Boligerne er tætte, og der bor mange under ét tag, som kan have svært ved at holde afstand. Jeg tror, det er årsagen, siger hun.

Mens frisører og barer åbnede for snart to uger siden i Storbritannien, er butikkerne stadig lukket i Leicester (Foto: Kim Dang Trong © DR © (c) DR)

Samme forklaring hører man fra flere på byens gågade. Mange peger på, at Leicester er en af de største multietniske byer i England, og flere britiske medier har fortalt om smittespredning blandt underbetalte arbejdere på de store tekstilfabrikker i byen.

Men en foreløbig rapport fra de engelske sundhedsmyndigheder har konkluderet, at der ikke er tale om én specifik kilde til udbruddet i Leicester, hverken på fabrikker, hospitaler eller plejehjem.

Myndigheder tester fra dør til dør

Myndighederne har siden weekenden gået fra dør til dør i udvalgte områder af byen for at teste for Covid-19. (Foto: Kim Dang Trong © DR © (c) DR)

De seneste par dage er sundhedspersonale gået fra dør til dør i udvalgte områder af byen for at teste for smitte.

Den gode nyhed er, at smittetallene nu går den rigtige vej. Den dårlige nyhed er, at antallet af nye smittede stadig er højere i Leicester end noget andet sted i landet.

På lørdag den 18. juli skal den britiske regering så vurdere, om den lokale nedlukning skal forlænges eller ej. Gail Highland har ikke de store forhåbninger.

- Jeg håber, folk følger retningslinjerne, så det forsvinder helt, og vi kan komme videre med vores liv. Men jeg tror desværre ikke på, det sker på denne side af nytår, siger hun.

Facebook
Twitter