Leif Davidsen: - Giftdrab sender signal om Kremls lange arm

Hvis Putin virkelig står bag drabet på på Litvinenko, sender metoden et stærkt signal til Kremls fjender, siger Leif Davidsen.

Alexander Litvinenko (th) blev sandsynligvis dræbt efter godkendelse fra Vladimir Putin ifølge en britisk rapport. (Foto: STRINGER/RUSSIA © Scanpix)

Den russiske præsident Vladimir Putin godkendte højst sandsynligt giftdrabet på den forhenværende KGB-agent Aleksandr Litvinenko.

Det konkluderer en ny britisk rapport.

Selvom der ikke er nogen rygende pistol, så mener seniorforsker i international sikkerhed, Flemming Splidsboel, at man er gået så hårdt til den russiske præsident som muligt.

- Man er gået tilbage og siger, at polonium 210 (radioaktivt stof red.) er blevet fremstillet i Rusland, det er der ingen tvivl om. Det kommer fra en FSB-kontrolleret institution, og FSB ville ikke have brugt uden tilladelse fra chefen. Og han ville aldrig have gjort det uden at have fået tilladelse fra Putin. Derfor er man nået frem til, at han som minimum må have godkendt det, siger Flemming Splidsboel.

Kreml har tradition for hævn

DR’s tidligere korrespondent i Moskva, Leif Davidsen, forklarer, at Rusland og Sovjet har en lang tradition for at hævne sig på fjender.

- Der er ingen tvivl om, at Kreml i Sovjet-tiden og mange årtier tilbage har hævnet sig på fjender og forrædere. Trotskij blev dræbt med en isøkse, og Georgi Markov, der blev dræbt med en giftampul i en paraply fremstillet af KGB.

Alexander Litvinenko var efter sin tid i den russiske efterretningstjeneste en stor modstander af Putin og Kreml. Og det kan der blive slået hårdt ned på, siger Leif Davidsen.

- Rent kynisk kan man jo sige, at man har valgt en metode, der sender et signal om, at Kremls arm er lang, og at forrædere bliver straffet. Putin er selv gammel KBG-officer, og han har organisationens paranoia for alt, der foregår i vores del af verden, og dens krav om loyalitet. Forråder man organisationen, så forråder man landet, og så falder hammere.

Drab får ikke konsekvenser

Selvom pilen peger på Putin, så er det usandsynligt, at det får konsekvenser, vurderer Flemming Splidsboel.

- Jeg tror, der kommer til at ske ganske lidt, og det skyldes jo også, at vi allerede har en række sanktioner på grund af Krim og situationen i det østlige Ukraine. Der er økonomiske sanktioner, indrejseforbud mod en ret stor liste af russiske statsborgere, og der kan måske blive tilføjet lidt. Udvisning af russiskee spioner er svær at se, for de kan ikke identificeres.

  • 1. november 2006: Alexander Litvinenko deltager i et "forretningsmøde" på luksushotellet The Millennium i London med to russiske agenter, Andrei Lugovoi og Dmitry Kovtun.
  • Agenterne serverer grøn te for Litvinenko, men de drikker ikke selv af teen under mødet.
  • Senere samme dag bliver Alexander Litvinenko syg i sit hjem og kaster op hele natten. Han indlægges på et hospital i London, hvor lægerne kæmper for hans liv. Dag for dag forværres hans situation.
  • 23. november 2006: Tre uger efter mødet med de to agenter dør Alexander Litvinenko i sin hospitalsseng.
  • Ifølge hans enke anklagede Litvinenko fra sit dødsleje præsident Vladimir Putin for at stå bag hans forgiftning.
  • Undersøgelsen af Litvinenkos lig bliver af en af patologerne beskrevet som "den farligste nogensinde foretaget i den vestlige verden."
  • Patologerne må under obduktionen bære beskyttelsesdragter, handsker og særlige hætter, hvorigennem der pumpes luft til dem.
  • /ritzau/