Lektor: Assad fortsætter bidsk og uforsonlig linje

Syriens præsident levner ikke håb for fred i et nyt interview, vurderer lektor.

Den syriske præsident, Bashar al-Assad, afviser i et nyt interview kategorisk overgreb mod civile. (Foto: © SANA handout, Scanpix)

Forstemmende. Bidsk. Uforsonlig.

Det er nogle af de termer, som lektor ved Institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitet Sune Haugbølle bruger til at beskrive et sjældent interview med den syriske præsident, Bashar al-Assad.

I interviewet med BBC kommer Bashar al-Ashar med sin udlægning af den fire år lange borgerkrig i Syrien.

Samtidig siger han for første gang, at der har været kontakt mellem den syriske regering og USA om de angreb, som en international koalition gennemfører mod Islamisk Stat i landet.

- Det er ikke noget, der er blevet indrømmet før. Men det viser, at der er en linje åben. Det er afgørende set i forhold til spørgsmålet, om vi er i en de facto-alliance med regimet eller ej, siger Sune Haugbølle.

Ingen opblødning fra Assad

Det, der er på spil, er, om den vestlige verden skal have et mere formelt samarbejde med det syriske styre om først og fremmest at få inddæmmet Islamisk Stat.

Det har blandt andre den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), åbnet for på det seneste.

Efter Bashar al-Assad har været helt ude i den diplomatiske kulde, er vestlige politikere nemlig igen begyndt at tale om ham som en mulig forhandlingspartner og et uomgåeligt led i en syrisk fredsproces.

Selv levner den syriske præsident dog ikke de store åbninger til fred, vurderer Sune Haugbølle.

- Jeg havde regnet med, at han ville være lidt mere åben over for muligheden for egentligt militært samarbejde. Man kan sige, at det her ville være et gunstigt tidspunkt for regimet at komme tilbage i varmen, siger han.

Svære udsigter for fredsforhandlinger

Samtidig nævner præsidenten ikke Ruslands forsøg på at få genoptaget fredsforhandlingerne, der brød sammen for over et år siden, eller FN's forsøg med lokale fredaftaler og en fastfrysning konflikten.

- Man kan udlede, at situationen er lige så fastlåst som for et år siden, siger Sune Haugbølle.

Han bider mærke i, at den syriske præsident fastholder, at styret ikke kæmper mod et folkeligt oprør, men mod terrorister, ligesom han ikke afviger fra sin udlægning af oprørets start i 2011.

Der var ikke tale om fredelige demonstrationer, men om terrorister, siger Bashar al-Assad i interviewet med BBC. Og det spor umuliggør en fredsproces, vurderer lektoren.

- Assad-regimet skal til at tale om oprørerne som en form for element i et folkeligt oprør og ikke bare islamistiske terrorister. Så længe de fastholder den linje, så kan det ikke lade sig gøre. Så er der ikke noget at snakke om, siger han.

Territorium tabt, men magt bevaret

Bashar al-Assad er fortsat afhængig af opbakning fra Rusland og Iran. Og den opbakning har han, påpeger Sune Haugbølle. Det gør, at præsidenten er i stand til at bevare magten over den syriske sikkerhedstjeneste og hæren.

Det betyder, at han i en vis grad har været i stand til at bevare status quo trods tabt territorium til blandt andet Islamisk Stat.

- Han kontrollerer jo ikke engang halvdelen af territoriet rent geografisk, men som leder af regimet står han stærkt. Han er ikke truet indefra, og det er i sig selv en præstation efter de seneste fire år, siger Sune Haugbølle.

Notoriske løgne og benægtelser

Han påpeger også, at Bashar al-Assad med interviewet får en chance for at komme med sin egen udlægning af borgerkrigen.

- Han kommer med notoriske løgne og følger samme linje, som vi har set fra start af. Selv når han får stukket fakta i hovedet, som er verificeret af Human Rights Watch og FN, så benægter han, siger Sune Haugbølle.

Præsidenten afviser pure, at styret har dræbt civile med tøndebomber. Han afviser at stå bag giftgasangreb og overgrebbefolkningen. Og han benægter, at borgerkrigen startede med fredelige demonstrationer.

- Og det er alt sammen ting, der er fuldstændigt veldokumenterede, Det er ikke noget, der kan betvivles, siger lektoren.