Lektor: 'Sandsynligheden for at Putin bruger atomvåben stiger i takt med, at Ukraine erobrer mere land'

Putin har i øjeblikket ikke noget modsvar til de ukrainske fremrykninger i Donbas.

Ifølge Zelenskyj har Ukraine planer om at tilbageerobre endnu mere land i løbet af den næste uge. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)

De ukrainske styrker har fortsat succes i Donbas-regionen, og der er ikke noget, der tyder på, at de har tænkt sig at stoppe foreløbigt.

I går trak de russiske styrker sig fra den strategisk vigtige by Lyman i det nordlige Donetsk, som sandsynligvis nu er under ukrainsk kontrol.

Dermed har ukrainerne fået en vigtig indgang til Luhansk-regionen, som Rusland ellers har siddet tungt på siden krigens start.

Lyman ligger i det øverste hjørne af Donetsk-regionen og udgør en indgang til den besatte Luhansk-region for de ukrainske tropper. Luhansk og Donetsk udgør tilsammen Donbas-regionen. Den stiplede linje viser frontlinjen. (© DR Grafik)

Lørdag aften udtalte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at de ukrainske styrker har i sinde at tilbageerobre endnu mere af det russiskbesatte område.

- I løbet af denne uge er der blevet hejst flere ukrainske flag i Donbas. Der vil være endnu flere om en uge, udtalte han.

Og ifølge Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, er der god mulighed for, at ukrainerne fortsat kan presse på og udnytte deres momentum ved frontlinjen.

- Det ser ud, som om at russerne lige nu er så tyndt besat i de her områder, at ukrainerne godt ville kunne tage noget mere land, siger han.

- Men det afhænger også af, om ukrainerne kan blive ved med at smide flere soldater ind på kamppladsen, for jo mere land, du erobrer, jo flere soldater skal du bruge til at holde det, som du har taget.

Russerne har ikke noget modsvar

I fredags annekterede den russiske præsident, Vladimir Putin, officielt de fire ukrainske regioner Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja efter en række "folkeafstemninger", som er blevet fordømt af store dele af Vesten og det internationale samfund.

Ifølge Putin er de fire regioner nu russiske, og han har truet med at bruge atomvåben til at forsvare dem, hvis ukrainerne fortsætter deres angreb. Men den trussel har tilsyneladende ikke skræmt ukrainerne.

- Med tilbageerobringen af Lyman viser ukrainerne, at de er fløjtende ligeglade med annekteringerne og kører på med at prøve at tage land fra russerne, siger Peter Viggo Jakobsen.

Ukrainske soldater poserer i Lyman, som de i går trængte ind i. De russiske styrker har trukket sig fra byen. (Foto: © 81 AIRBORNE BRIGADE OF THE UKRAI, Ritzau Scanpix)

Ifølge ham har russerne ikke lært af deres nederlag i Donbas på det seneste.

- Russerne burde nu være advaret om, at de ikke beskytter deres byer godt nok, men de har ikke været i stand til at føre soldater nok frem til at kunne befæste Lyman, siger han.

- Indtil videre tyder det ikke på, at de – i hvert fald konventionelt – er i stand til at svare igen.

Putin kan blive presset til taktiske atomvåben

Og hvis Putin ikke kan svare igen på den ukrainske modangreb på konventionel vis, så kan han måske blive presset til at bruge andre metoder.

- Det mest oplagte er taktiske atomvåben, som Putin også selv har advaret imod som en del af den manøvre, hvor han annekterede de fire regioner, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Sandsynligheden for, at Putin vil bruge atomvåben, stiger i takt med, at Ukraine erobrer mere og mere land – ind til videre skal de stadig erobre meget land, og man kunne godt forvente, at fremrykningerne kan blive sat lidt i stå på grund af vinteren, hvilket vil give russerne mere tid til at mobilisere flere soldater.

Han understreger, at det faktum, at Putin er i gang med at mobilisere 300.000 flere soldater dog tyder på, at han stadig har intentioner om at tilbagevinde land på traditionel vis.

Hvad med sabotage på kritisk infrastruktur, som vi har set på gasledningerne Nord Stream 1 og 2?

- Det kan også sagtens være, at Putin tager den type metoder i brug, men det har ikke nogen direkte effekt på kamppladsen, siger Peter Viggo Jakobsen.

- Angreb uden for Ukraine er et forsøg på at presse Vesten - og især USA - til at stoppe med at støtte Ukraine militært. Det ville give russerne enorme fordele, hvis Vesten stoppede deres leverancer af våben, men det ser heller ikke ud til at virke, siger han.

Vil ikke opgive Donbas

Ifølge den amerikanske tænketank Institute of the Study og War (ISW), som jævnligt bringer analyser af krigen i Ukraine, ser det ud til, at Putin har nedprioriteret at forsvare Luhansk-regionen for i stedet at fokusere på Kherson og Zaporizjzja i syd.

Kunne man forestille sig, at Putin ville trække sig ud af Donbas-regionen for at fokusere på de sydlige regioner i stedet?

- Det har jeg meget svært ved at forestille mig, for hele fortællingen om krigen er, at man vil befri folk i Donbas. Det har fra starten været målet med krigen, og omdrejningspunktet for Putin er ikke at afgive Krim og Donbas, siger Peter Viggo Jakobsen.

- I forhold til Putins selvfortælling ville det være nemmere for ham at opgive Kherson og Zaporizjzja, men i og med at han har annekteret alle fire regioner, har han brændt alle sine broer bag sig. Russerne taber land i Donbas fordi de ikke kan forsvare området, ikke fordi de ikke vil.

- Ukrainerne har spredt deres angreb ud ved flere fronter og tvunget russerne til at sprede deres styrker ud, så de ikke kan banke ukrainerne tilbage. Det er det, der muliggør, at ukrainerne i øjeblikket vinder mere land i Donbas-regionen, siger han.