Lektor: Valgresultat er et nederlag for Rajoy

Det er en svækket spansk premierminister, der står tilbage efter det catalanske valg.

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, blev den store taber ved gårsdagens parlamentsvalg i Catalonien. (Foto: JAVIER Soriano © Scanpix)

Mens løsrivelsesblokken ved gårsdagens parlamentsvalg i Catalonien bevarede et snævert flertal i parlamentet og det borgerlige, antiseparatistiske parti Ciudadanos blev størst af alle, står den spanske premierminister, Mariano Rajoy, tilbage som den store taber.

Hans eget parti gik tilbage fra elleve til fire sæder i parlamentet, og med løsrivelsespartiernes fortsatte flertal ser konflikten mellem ham selv og den afsatte catalanske leder, Carles Puigdemont, ikke ud til at være blevet lettere.

Ifølge lektor i spanske forhold ved CBS, Carsten Humlebæk, bør Rajoy da også forholde sig afventende efter valget. Der er nemlig ikke meget, han kan gøre.

- Nu skal regeringen dannes, og det bliver ikke nemt. Og hans eget parti spiller stort set ingen rolle i catalansk politik længere.

Rajoy kan håbe på mere forhandlingsvillighed

Selvom der kan siges at være politisk status quo efter valget, der ikke har ændret mærkbart på magtforholdet i parlamentet, så er situationen denne gang alligevel anderledes, vurderer Carsten Humlebæk.

Efter premierministerens aktivering af artikel 155, der har sat Cataloniens selvstyre ud af spil, har separatistpartierne nemlig været mere tilbageholdende med at afgive løfter forud for valget.

- Det bedste Mariano Rajoy kan håbe på, er, at der kommer en større forhandlingsvillighed fra separatistpartierne, men det ser svært ud.

- Carles Puigdemont står som vinder af valget, og de meldinger der kommer fra ham i Belgien er ikke positive set fra Rajoys synspunkt, siger Carsten Humlebæk.