Lektor: Yderliggående nationalister står formentlig bag Nemtsov-drab

Boris Nemtsov havde mange fjender i et Rusland, der bliver stadig mere mistroisk overfor Vestens støtter.

Boris Nemtsov blev skudt få meter fra Kreml i det centrale Moskva. Det var dog sandsynligvis ikke Putin selv, der beordrede likvideringen, mener ekspert. (Foto: DMITRY SERERYAKOV © Scanpix)

Oppositionslederen Boris Nemtsov blev skudt ned, mens han gik tur på Bolsjoj Moskvoretski-broen sammen med sin ukrainske kæreste, få meter fra Kreml.

Gerningsmændene er stadig ukendte, men Nemtsovs støtter peger på styret og præsident Putin.

Ifølge Flemming Splidsboel, lektor i russisk politik ved Københavns Universitet, er det dog sandsynligvis ikke præsident Putin selv, der står bag attentatet.

- Umiddelbart ser jeg ikke nogen indikation på, at Putin skulle være direkte involveret. Men det kan sagtens vise sig senere, at han har været det, siger han.

Men drabsmændene har sandsynligvis været stærke støtter af Putin. Boris Nemtsov havde nemlig fjender nok.

- Der er mange mennesker i Rusland i dag, som gerne ville af med Nemtsov. Mit bedste bud er, at vi finder dem i de yderliggående nationalistiske kredse, siger han.

Vesten er fjenden

Ifølge Flemming Splidsboel har Putin hovedansvaret for at skabe et politisk klima i Rusland, som er meget fjendtligt overfor Vesten og som er meget mistroisk overfor Vestens støtter.

Desuden efterforskede Nemtsov åbent korruption. Og korruptionen når i Rusland de øverste politiske og økonomiske lag.

- Der er folk, der er villige til at gå meget, meget langt for at undgå afsløringer af den her korruption. Det var bekæmpelse af korruption, Nemtsov specialiserede sig i, siger han.

Derfor kan næsten hvem som helst være gerningsmand.

- Skal jeg skære det lidt sådan skarpt ud, jamen så kræver det ikke mere end et par korthårede mænd i en bil, som sætter sig for, at nu vil de likvidere ham, siger Flemming Splidsboel.

Styret i Kreml har derimod antydet, at Vesten kan stå bag attentatet. Eller, at oppositionen selv har taget livet af den ledende figur i et forsøg på at skabe en martyr.

Boris Nemtsov begraves i dag, tirsdag, i Moskva.