Leonardo DiCaprios klimafond donerer 33,5 millioner kroner til Amazonas

Den brasilianske regnskov er ramt af voldsomme skovbrande.

Leonardo DiCaprio kommer nu den brændende regnskov til hjælp. (Foto: © INFO, Copyright © 2019 BACKGRID UK)

Amazonas, som fortsat er hærget af voldsomme brande, får nu hjælp fra uventet kant.

Skuespiller Leonardo DiCaprio melder sig nemlig nu ind i kampen mod brandene.

Det gør han gennem sin klimafond Earth Alliance, som nu donerer fem millioner dollar - over 33 millioner kroner - til slukningsarbejdet i skovene.

Pengene skal gå til "de oprindelige samfund og andre lokale partnere, der arbejder for at beskytte den biologiske mangfoldighed i Amazonas mod bølgen af brande," skriver fonden på Twitter.

Klimaforkæmperen DiCaprio

Det er ikke første gang, at den amerikanske skuespiller sender en hjælpende hånd til ofre for naturkatastrofer og klimakriser.

Allerede i 1998 stiftede han organisationen Leonardo DiCaprio Foundation, som siden da har doneret over 100 millioner dollar til klimaprojekter.

- Jeg er utrolig stolt af den indflydelse, som min organisation har haft de sidste 20 år gennem støtte til næsten 200 projekter fra 132 forskellige organisationer på tværs af klimavidenskab, vedligehold af hav og land, beskyttelse af truede dyrearter og oprindelige folks rettigheder, udtalte skuespilleren i en pressemeddelse i juli.

Leonardo DiCaprio forlader af og til de skrå brædder for at tale for kampen mod klimaforandringerne. Her taler han for Parisaftalen i FN i 2016. (Foto: © Sean Kilpatrick)

I juli smeltede Leonardo DiCaprios organisation sammen med andre organisationer og dannede Earth Alliance.

Skuespilleren har også markeret sig som en central stemme i kampen mod klimaforandringerne gennem dokumentarfilmene 'Before the Flood' fra 2016 og 'Ice on Fire' fra i år.

80.000 brande i år

Skovbrande er ikke usædvanlige i Amazonjunglen om sommeren, men i år er målt næsten 80.000 brande, skriver The Guardian.

Det tal er højere end normalt - faktisk dobbelt så højt som sidste år. Skovbrandene i Amazonas er så udbredte og voldsomme, at de hvert minut ødelægger et skovområde på størrelse med en fodboldbane.

Mange af brandene er påsat, formentlig af bønder, som vil omdanne skovområderne til landbrug.

Regionen Amazonas dækker et areal på 6,7 millioner km2, og der bor flere end 30 millioner mennesker i området. (Foto: © CARL DE SOUZA, AFP or licensors)

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, har længe set igennem fingre med den farlige praksis, og har tidligere beskrevet beskyttelse af verdens største regnskov som en hindring for økonomisk udvikling i landet.

Efter stor international kritik har præsidenten nu indsat militærfly i kampen mod brandene.

Den store regnskov har enorm betydning for miljøet, fordi de mange træer optager CO2. Derfor kaldes skoven tit for 'verdens lunger'.