Letland fjerner sendetilladelse fra kritisk russisk medie: 'De har brudt loven'

Journalistorganisation forsvarer uafhængig russisk tv-kanal i stormvejr.

Chefredaktøren på det uafhængige russiske medie Dosjd, Tikhon Dsjadko, forsvarer sig mod de lettiske anklager. Om to dage vil myndighederne tage sendetilladelsen fra Dosjd. (Foto: © EVGENIA NOVOZHENINA, Ritzau Scanpix)

I et lille tv-studie i den lettiske hovedstad Riga sidder et hold russiske journalister og sender nyheder om krigen i Ukraine.

Siden krigens begyndelse har de været i eksil i nabolandet. For i Rusland er der ikke megen plads til journalistik, der kritiserer den russiske invasion og præsident Putins politiske planer.

Dosjd, som kanalen hedder, er et af ganske få medier, der tv-dækker krigen kritisk – til russere, på russisk.

Men om to dage kan det være slut. Den 8. december bliver chefredaktør Tikhon Dsjadko og hans journalister tvunget til at slukke for Dosjd's lettiske signal.

'Loven skal overholdes'

Myndighederne i Letland mener nemlig, at journalisterne gentagne gange har bakket op om militæret i Rusland. Og dét, på trods af mediets renommé som selvstændigt og kritisk.

- Den lettiske lov skal overholdes af alle, var meldingen på Twitter fra formanden for Letlands Råd for Elektroniske Medier, Ivars Abolins.

Det var selvsamme råd, der gjorde, at kanalen i sin tid fik sendetilladelse kort efter krigens begyndelse. Men nu mener rådet ikke længere, at kanalen lever op til sine forpligtelser.

Dosjd er anklaget for blandt andet at bruge landkort, der fremstiller Krim-halvøen som en del af Rusland frem for Ukraine. Og for at bruge vendingen "vores hær" om det russiske militær.

Kanalen har heller ikke overholdt sin pligt til at oversætte indholdet til lettisk, lyder fra medierådet.

Har fyret tv-vært

Ifølge Dosjds chefredaktør, Tikhon Dsjadko, er kritikken fuldstændig forfejlet. I et interview på Dosjds Youtube-side forklarer, at der ikke er nogen som helst tvivl om, hvad kanalens linje er.

På sin egen tv-kanal lader chefredaktør Tikhon Dzyadko sig interviewe. Kritikken er forfejlet, lyder det. Dozjd er imod krigen i Ukraine. (Foto: © Youtube / Dozjd, Youtube / Dozjd)

- Vi mener, og her forbeholder jeg mig retten til at tale på vegne af hele kanalen, at det er en kriminel og uprovokeret krig, som det russiske styre fører i Ukraine, siger han.

Han har fyret den tv-vært, der talte om "vores hær", og han undskylder, at en af deres udsendelser benyttede et russisk landkort.

Letlands håndtering er 'skuffende'

Men det er uacceptabelt, at de lettiske myndigheder ikke godtager den forklaring. Sådan lyder meldingen fra Reportere uden Grænser. Det er en international, uafhængig organisation, der kæmper for pressefrihed.

Jeanne Cavelier er leder af organisationens østeuropæiske afdeling. Hun frygter for, hvad Letlands beslutning kommer til at betyde.

- Dosjd er et af de sidste steder, der sender uafhængig og troværdigt tv til den russisktalende befolkning. En inddragelse af deres sendetilladelse vil være et stort tab for retten til information.

Hun kan sagtens se, at forseelserne er store. Formidling er helt essentiel i en tid, hvor information er så vigtig, anerkender hun. Men hun mener stadig, at myndighederne i Letland går alt for langt ved at vælge at fratage Dosjd sendetilladelsen.

- Det er meget skuffende at se et land, der er højt placeret på verdensranglisten over pressefrihed, komme med sådan en afgørelse imod informationsfrihed.

Reportere uden grænser har skrevet et åbent brev til medierådet og formand Ivars Abolins, hvori de opfordrer ham til at genoverveje sin beslutning. Fratagelsen kan ankes af kanalen, men indtil videre er der ikke noget, der tyder på, at rådets holdning er ændret.

Gave til Putin

Letlands beslutning risikerer at koste mere end kanalens ry. Den kan også fodre Putins propagandamaskine, siger DR's Rusland-korrespondent Matilde Kimer.

- Det her er en gave, man giver til russisk propaganda. Dem, vi ser som fjenden, sidder nu og gnider sig i hænderne, siger hun.

Matilde Kimer forklarer, at Letlands melding hurtigt bliver brugt til at sidestille den indskrænkning af pressefrihed, der er i Rusland, hvor Dosjd (som et af en række kritiske medier) er erklæret for uønsket.

Det er faktisk allerede sket. Til eftermiddag gik Putins talsmand Dmitrij Peskov til det russiske nyhedsbureau Tass med en hånende besked til Dosjd.

- Der er altid nogen, der mener, at de har frihed andre steder end hjemme, hvor der er ufrit. Men det her er det klareste eksempel på, hvor fejlagtig den illusion er, stod der.

Han rundede af med en slet skjult bemærkning til Dosjds navn, der betyder regn på russisk.

- I dag regner det ikke. Det er solskin.