Letland har mistet kontrollen med corona: Fuld lockdown fra i morgen

Sundhedsvæsenet i Letland er nu under så hårdt pres, at der ikke er nogen vej udenom at indføre restriktioner, lyder det fra regeringen.

En vaccinationsbus i Riga er klar til at tage imod, men kun halvdelen af letterne har takket ja til en vaccine mod covid-19. (Foto: Ints Kalnins © Ritzau Scanpix)

Truslen mod sundhedssystemet er nu så stor, at der reelt kun er en udvej: Lockdown og vaccination.

Sådan lød den den dystre melding fra Letland premierminister, Krisjanis Karins, sent mandag aften, efter regeringen havde holdt krisemøde om de stigende indlæggelser som følge af coronapandemien, der lige nu ligger som en tung dyne over landet.

Kun omkring 54 procent af den voksne befolkning i Letland er blevet færdigvaccineret, og det er en del under den gennemsnitlige andel for EU-landene, som ifølge tal fra Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) er på omkring 74 procent.

Og meddelelsen om, at der fra i morgen venter letterne fire ugers hård lockdown blev præsenteret med en undskyldning til dem, der har taget imod vaccinen.

- Jeg må bede alle jer vaccinerede om at bære den her byrde, og jeg ved, det er urimeligt. Men sådan er det nødt til at være, fordi andre mennesker ikke er vaccinerede. Hvis ikke vi bærer den byrde, vil alle komme til at lide, lød det fra Karins.

Du kan se premierministerens tale her:

Virkeligheden for letterne de næste fire uger virker - desværre fristes man til at sige - kun alt for bekendt:

Skoler, butikker, restauranter og kulturinstitutioner skal holde lukket, man må ikke samle sig i større forsamlinger hverken indendørs eller udendørs og kun essentielle butikker som apoteker og dagligvarebutikker får lov til at holde åbent.

Og så bliver der indført udgangsforbud fra klokken 20 til klokken 5.

Undtagelsen er dog, hvis man skal på arbejde i det tidsrum eller for eksempel er nødt til at forlade sit hjem på grund af lægebesøg.

Målet for restriktionerne er ifølge premierministeren at få nedsat den menneskelige kontakt med mindst 40 procent.

Næsthøjeste smittetal i EU

Tal fra ECDC viser, at Letland er det land i EU med det næsthøjeste smittetal pr. 100.000 indbyggere, kun overgået af nabolandet Litauen.

Ifølge det lettiske sundhedsministerium er 1.286 af landets i alt 8.810 sengepladser på landets hospitaler øremærket til covid-19 patienter, men i værste tilfælde, lyder vurderingen, kan man allerede ved ugens udgang vil skulle bruge omkring 1.500.

Letterne har haft flere muligheder for at blive vaccineret. Her er det tilbage i april, hvor et center åbnede i hovedstaden Riga. (Foto: JANIS LAIZANS)

Private sundhedsklinikker - og hospitaler er derfor også blevet bedt om at aflyse anden patientbehandling for at kunne stå til rådighed til behandling af landets covid-19 patienter.

Sundhedsministeriet advarer mod, at fortsætter stigningen i smittetallet i det nuværende tempo, risikerer man i slutningen af denne måned at have op mod 4.000 nye smittetilfælde og op til 275 indlæggelser om dagen.

Og det kan sundhedssystemet ikke håndtere, og dødstallet vil som følge deraf også stige, lyder den dystre forudsigelse.

Kun fire uger frem

Ifølge landets sundhedsminister, Daniels Pavluts, påtænker regeringen dog, at lockdown kun skal vare frem til 15. november.

Prisskiltet på de næste fire ugers lockdown er små 200 millioner euro eller omkring 1,5 milliarder kroner, sagde landets finansminister i går.

Lige nu holder skoleleverne ferie, men allerede fra 1. november, er det planen, at de gradvist kan vende tilbage til skole frem mod den 15. november, hvor restriktionerne igen lempes.

Herfra skal det igen være muligt at kunne gå i butikker og lignende, hvis man vel at mærke har et coronapas, der beviser, at man enten er vaccineret eller har været smittet med covid-19.

Blandt EU-landene er det kun Slovakiet, Rumænien, Bulgarien og Kroatien, der har færre vaccinerede end Letland.

FacebookTwitter