Letlands vælgere opløser parlamentet

Vælgerne i Letland har i en folkeafstemning sagt ja til at opløse parlamentet og gå til valg i september.

Præsidenten i Letland, Valdis Zatlers udskrev en folkeafstemning for at bryde tre oligarkers jerngreb om landet. (© Scanpix)

Et overvældende flertal af vælgerne i Letland har ved en folkeafstemning sagt ja til at opløse parlamentet, Saeima. Der vil blive udskrevet valg til september, kun et år efter, at de lettiske vælgere senest satte kryds på stemmesedlerne.

94,76 procent har sagt ja til et nyvalg, mens kun 5,02 procent er imod.

Baggrunden for den usædvanlige folkeafstemningen er et ønske om at bryde de hovedrige forretningsfolks magt samt en uenighed om en korruptionsundersøgelse.

Ophæver politikers immunitet

Det siddende parlament har modsat sig at ophæve en politikers immunitet, så politiet kunne gennemføre en ransagelse hos ham i en efterforskning om bestikkelse.

Præsident Valdis Zatlers blev træt af spektaklerne få dage inden hans periode udløb. Han påberåbte sig et sjældent brugt præsidentprivilegium og udskrev en folkeafstemning for at bryde tre oligarkers jerngreb om landet.

Letland står med en række massive problemer. Befolkningstallet falder drastisk med lave fødselstal og stigende udvandring. Alligevel er arbejdsløsheden høj, pensionerne er usselt lave for hundredtusindvis af pensionister og uddannelsessektoren skriger på reformer.

Russiskdominerende parti fører

Premierminister Valdis Dombrovskis har siden valget sidste efterår stået i spidsen for en koalition med den bestikkelsestiltalte oligark Aivars Lembers parti.

Zatlers nye parti ZRP og det russiskdominerede og socialdemokratiske Harmonicenter fører i meningsmålingerne. De kan komme til at danne en historisk regering, den første i Letland med et russiskdomineret parti. Letland var indtil 1991 en del af Sovjetunionen.

/ritzau/TT

Facebook
Twitter