Levede som sex-slave: Precious blev lokket til Europa - 'De tæskede os hver dag'

Blandt Europas migranter er et stort antal nigerianske kvinder, som bliver handlet til sex.

(Foto: Jesper Nylander © dr)

Jeg kører rundt i et råt industrikvarter uden for byen Asti i Norditalien.

Det er omkring midnat, og der er kun få biler på den mørke vej. Derfor er der kamp om kunderne for de afrikanske kvinder, der står langs vejkanten iført meget korte shorts, og sælger sex til de forbipasserende. Langt de fleste af kvinderne kommer fra Nigeria.

På en oplyst tankstation står en ung nigeriansk kvinde, der hører musik på sin mobil og drikker af en energidrik med et langt sugerør, mens hun venter på kunder. Vi stopper bilen, og jeg går over for at snakke med hende.

Hun ligner ærligt talt en teenager på 16-17 år, men hun siger, hun er 20 år, da jeg spørger til hendes alder. Hun taler engelsk med en kraftig afrikansk accent og præsenter sig som ”Angela”.

Hvor meget kan du tjene på sådan en aften her?

- Nogle aftener tjener jeg slet ikke noget og må gå tomhændet hjem. Andre gange tjener jeg 50 til 60 uuro på en aften, siger hun.

Altså det, der svarer til 450 kroner for at dyrke sex med fremmede mænd bag en tankstation.

DR-journalisten Søren Moon Vestergaard i samtale med "Angela". (Foto: Jesper Nylander © dr)

Sådan har hun arbejdet hver aften siden hun ankom til Italien for tre måneder. Vi snakker videre om, hvordan kunderne behandler hende, og hun fortæller, at de italienske mænd ikke er så slemme, men hun er blevet banket af marokkanske mænd - ”marroquinos” som hun kalder dem, og vrænger ansigt.

Jeg fortæller, at jeg kommer fra Danmark, og hun siger straks, at hun meget gerne vil til Danmark for at lede efter et bedre job.

- Fordi jeg vil leve et godt liv med et godt job, som jeg kan være bekendt. Ikke som det liv jeg har nu – det er ikke godt.

Hun arbejder til klokken 4 om natten, og det meste af det hun tjener, skal hun betale videre til sin "madam".

Angela er af de mange tusinde nigerianske kvinder, der er blevet handlet i Benin City i Nigeria med henblik på prostitution i Europa.

En gylden mulighed

Italien har længe været porten til det eftertragtede Europa og har i en årrække været mål for hundredtusinder af afrikanske migranter.

En meget stor andel er fra Nigeria, Afrikas mest folkerige land med 190 millioner indbyggere. Og hele 80 procent af de nigerianske kvinder, der sejler over Middelhavet til Sicilien bliver tvunget ind i sexindustrien.

Ligesom 26-årige Precious Lawson.

- Vi arbejdede hver dag. Nogle gange tog vi kunderne med ud i buskene, andre gange langs vejene, det kunne være hvor som helst. Hvis vi ikke tjente penge, fik vi tæsk. Mange tæsk, fortæller hun.

Mød Precious Lawson i videoen:

Precious voksede op som den ældste af fire søskende i Benin City i Nigeria. Hun ville gerne læse på universitet eller komme i lære som kok, men hendes forældre havde ikke penge til at hun kunne få en uddannelse.

I stedet foreslog hendes mor, at Precious tog en rejse til Italien for at få arbejde i Europa. Det havde en kvinde ved den lokale kirke nemlig fortalt Precious’ mor var en gylden mulighed.

Faktisk kunne Precious nemt få et job i en butik, når hun kom til Italien. Hun lånte 225.000 kroner af den lokale madam for at betale rejsen til Italien.

Vi sidder omkring køkkenbordet i en lille lejlighed i hyggelige Asti med gode restauranter og vinbutikker på næsten hvert hjørne.

Der er for en gang skyld stille i lejligheden, som Precious deler med fem andre nigerianske kvinder, da hun fortæller mig sin historie.

Markabert ritual

Det er snart to år siden, at hun fulgte sin mors råd og forlod familien i Nigeria.

Inden hun rejste fra Benin City skulle hun forbi en lokal juju-præst. Juju er kendt som sort magi og den afrikanske voodoo, og bagmændene bag trafficking bruger juju til at skræmme kvinderne til at være lydige.

Precious skulle hun igennem et makabert ritual og aflægge en ed på, at hun ville betale sin rejsegæld tilbage til sin madam.

- Jeg skulle tage alt tøjet af foran præsten, og så tog han noget af mine kønshår. Så slagtede han en kylling, og så skulle jeg spise hjertet råt. Vi tror på det her. Juju kan dræbe.

Sådan bliver kvinderne handlet

  • Nøglepersonen er en såkaldt "madam", som rekrutterer kvinderne i deres hjemby i Nigeria og låner dem penge til rejsen. Madam er ofte en tidligere prostituerede, der har arbejdet sig op i systemet.

  • Kvinderne låner typisk mellem 200.000-300.000 kroner til rejsen - penge, der skal betales tilbage af indtægten fra prostitution.

  • Menneskesmuglere fragter kvinderne op gennem Nigeria, Niger, Sahara, Libyen og over Middelhavet.

  • Den italienske mafia modtager penge af de nigerianske traffickers for at acceptere, at de nigerianske kvinder sælger sex på vejene.

Ingen mad og drikke

Herefter var hun klar til at begive sig ud på en vanvittig farlig rejse. Rejsen går fra Nigeria i Vestafrika op gennem nabolandet Niger til byen Agadez, som er hovedcentral for menneskesmuglere, der tager sig godt betalt for at fragte migranter gennem Sahara-ørkenen på ladet af pick up trucks.

- Det var rædselsfuldt. To uger med bagende sol om dagen uden mad og drikke, og flere døde undervejs.

De, der overlever Sahara, kører videre ind i Libyen, ind i et land i kaos, hvor lokale bander bortfører, voldtager og afpresser migrantkvinder, og holder dem fanget i nedlagte fængsler.

Men den værste del af rejsen venter stadig: Middelhavet, på overfyldte gummibåde. Flere end 15.000 migranter er siden 2014 druknet i forsøget på at nå Sicilien.

Ud for Siciliens kyst var Precious tæt på samme skæbne, men blev som den sidste i en synkende gummibåd reddet op i en redningsbåd af den italienske kystvagt.

- Da jeg vågnede var jeg i Italien.

Tæsk hver dag

Det gik snart op for Precious, at det ikke var et butiksjob, der ventede hende.

Var der ikke nogen som fortalte dig, at du formentligt ville ende som sexarbejder i Europa?

- Nej, ikke rigtig. Jeg fik at vide, at jeg skulle hjælpe til i en butik. Jeg fik aldrig sandheden at vide, for havde jeg vidst, hvilket slags job jeg skulle lave, så var jeg aldrig kommet. Så var jeg blevet i Nigeria, det er helt sikkert.

Hun blev først kørt fra Sicilien til en Røde Kors flygtningelejr udenfor Rom sammen med andre migranter, men to dage senere kom nogle mænd, hun ikke kendte og hentede hende i lejren.

Hun blev placeret i hus med otte nigerianske kvinder i samme situation, og hver aften blev de sendt ud for at tjene penge langs landevejene. Hvis ikke hun makkede ret, var der tæsk.

- De tæskede os hver dag og truede med at slå mine forældre ihjel, hvis jeg ikke betalte dem penge. De tæskede os seriøst.

Nedbrudt

Precious har arbejdet i Rom og i Torino i Norditalien, en af de italienske byer med flest nigerianske prostituerede.

Efter syv måneder var hun nedbrudt. Rædselsslagen kontaktede hun politiet, som anbefalede hende at flygte fra det hus, hvor hun boede med de andre prostituerede.

Hun fik kontakt til en italiensk organisation, som hjælper ofre for menneskehandel, og kom væk fra sine bagmænd og ud af prostitution.

Som offer for menneskehandel har Precious en god chance for at få tildelt opholdstilladelse i Italien – den billet til et liv i Europa, som de alle drømmer om.

- Jeg venter på at få mine dokumenter, så jeg kan arbejde og sende penge hjem til min familie.

Der er trangt i lejligheden, når alle kvinderne er hjemme samtidig. (Foto: Jesper Nylander © dr)

De andre kvinder fra lejligheden begynder at komme hjem og snakker højlydt i munden på hinanden på pidgin-engelsk, en blanding af engelske og afrikanske gloser.

Lejligheden er et safe house, stillet til rådighed af den organisation, hvor Precious nu er i et otte måneders program med jobtræning, madlavningskurser og italienskundervisning.

Organisationen Piam Onlus, som hjælper Precious, får økonomisk støtte af den italienske stat. Organisationen får godt 200 kvinder ud af prostitution om året. Personalet består primært af frivillige, for eksempel læger og italienskundervisere, og to af projektlederne er selv tidligere ofre for menneskehandel.

- De har hjulpet mig med alt, og at være sammen med dem føles som at være sammen med en ny familie. De giver mig håb, siger Precious Lawson.