Lewinsky-sag og højre hånd for Bush: Trumps højesteretsbud har opsigtsvækkende CV

53-årige Brett Kavanaugh har arbejdet som dommer ved USA's ankedomstol i 12 år.

Her ses Brett Kavanaugh, da præsident Donald Trump nominerede ham til højesteretsdommer mandag. (Foto: Evan Vucci © Scanpix)

Brett Kavanaugh er nærmest født til at skulle sidde i Højesteret i USA.

Han er opvokset som enebarn i byen Bethesda i Maryland, og både hans mor og far var advokater.

Han har gået på Yale Universitet og Yales jurastudie, ligesom tre af de andre nuværende højesteretsdommere, og han har arbejdet for 81-årige Anthony Kennedy, som han måske skal afløse på posten i den amerikanske højesteret.

Efter jurastudiet arbejdede han for to appeldommere, og han var en del af staben under den meget omdiskuterede statsadvokat Ken Starr, da George W. Bush var præsident.

Her var han med til at undersøge flere kontroversielle sager. Han var blandt andet en del af sagen om Bill Clintons affære med praktikanten i Det Hvide Hus, Monica Lewinsky.

Han var en af forfatterne til den såkaldte Starr-rapport, der gav 11 grunde til, at der burde rejses en rigsretssag mod Bill Clinton, hvilket dog aldrig blev til noget.

Kavanaugh betegnes som konservativ og har de seneste 11 år arbejdet som dommer ved USA's ankedomstol, der er landets næsthøjeste retsinstans.

Bush' højre hånd

Brett Kavanaugh er også, hvad populært bliver kaldt en insider i Washington. Efter sine år under Ken Starr blev Brett Kavanaugh først rådgiver og senere stabssekretær i George W. Bushs administration.

Her var han blandt andet med til at rådgive præsidenten, da han skulle nominere en ny højesteretsdommer i 2005. Valget faldt på John Roberts, der i dag er den den ledende dommer.

Det var også i sin tid i Det Hvide Hus, at Brett Kavanaugh mødte sin hustru, Ashley Estes, som han har to døtre med. Hun arbejdede dengang som præsidentens personlige sekretær.

George W. Bush kalder Brett Kavanaugh et "fremragende" valg.

- Præsident Trump har taget en fremragende beslutning ved at nominere dommer Brett Kavanaugh til Højesteret. Brett er en glimrende jurist (...), skriver han i en udtalelse.

Konservativ linje

Brett Kavanough har tidligere kritiseret sundhedsforsikringen Obamacare og abortlovene i USA, men han har aldrig taget direkte afstand til kvinders ret til fri abort - den såkaldte Roe v. Wade-dom.

Donald Trump har tidligere sagt, at retten til abort automatisk vil blive ophævet, hvis man udpeger to eller tre højesteretsdommere, der er imod abort.

Neil Gorsuch er med sine 50 år den eneste i højesteretten, der er yngre end Kavanaugh.

Sidste år blev den stærkt konservative Neil Gorsuch den første højesteretsdommer udpeget af Donald Trump.

Ophedet abortdebat

Især spørgsmålet om, hvor Kavanaugh stiller sig i abortdebatten, kan få afgørende betydning for, om Brett Kavanaugh bliver udpeget.

Flere politiske analytikere vurderer, at republikanske Susan Collins og Lisa Murkowski, der støtter kvinders ret til fri abort, kan stemme imod.

Den afgående dommer Anthony Kennedy var kendt som en svingstemme i Højesteretten, fordi han skiftevis har stemt sammen med de liberale dommere og de konservative.

Han har længe defineret højesterets afgørelser, og på samme måde vil Brett Kavanaugh kunne få stor indflydelse.

Den kræftsyge senator John McCain kan også spille en afgørende rolle i afstemningen. Hvis ikke han kan møde op, når Senatet skal behandle nomineringen, mangler Republikanerne det nødvendige flertal med 49 ud af 100 stemmer.

Hvis Brett Kavanaugh bliver udpeget, forventes det, at han kan bestride hvervet de næste 30 år.

Kilder: CNN, BBC, The Guardian, Vox og Ritzau.

Facebook
Twitter